Minister: verbod op de bitcoin lijkt wenselijk

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van Financiën.Beeld ANP

Over een paar weken, zo belooft minister Wopke Hoekstra van financiën, meldt hij of een verbod van de bitcoin wenselijk en mogelijk is. Diverse partijen in de Tweede Kamer dringen aan op regels voor cryptomunten en andere, soms omstreden, financiële producten.

Redactie

Hoekstra meldt dat 'onze gezamenlijke gedachten' richting wenselijk gaan, maar hij wil eerst een toets. Dat geldt ook voor de mogelijkheid van een verbod, zei de hij. De CDA-minister waarschuwde al eerder voor de bitcoin onder het motto: 'Bezint eer ge begint'. Daarbij herhaalde hij de waarschuwingen van toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank dat beleggen in de bitcoin zeer riskant is vanwege de grote koersschommelingen. Desondanks neemt het aantal mensen in Nederland dat erin belegt niet dramatisch af, constateert de Hoekstra.

Ook wereldwijd wordt de opmars van cryptovaluta's met argusogen bekeken. Veel banken en grote investeringsmaatschappijen vergelijken de waardegroei met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Die zeepbel barstte en de tulpenmarkt stortte volledig in. Verschillende landen hebben al maatregelen genomen, met name tegen de uitgifte van nieuwe cryptomunten in zogenoemde Ico's, ofwel initial coin offerings.

Vorige week lieten marktpartijen en toezichthouders tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer weten weinig te zien in een verbod op cryptomunten. Wel hadden ze behoefte aan heldere regels. Probleem daarbij is dat cryptomunten geen erkende betaalmiddelen zijn en dus niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank vallen. Bij betere regulering zal Nederland moeten optrekken met andere landen.

Lees ook:

Justitie heeft witwassen via bitcoins hoog op haar agenda staan. In zijn eerste grote zaak eist het OM vier tot zes jaar cel.

Voor de buitenwacht waren cryptomunten lange tijd een leuk verschijnsel, die fase is voorbij, schrijft Trouw in zijn commentaar. Het is tijd om de bitcoin te beteugelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden