Droogte

Minister Van Nieuwenhuizen: Beter voorbereid op droogte dan in 2018

Een boer beregent zijn akker. Wegens aanhoudende droogte geldt in sommige regio's een sproeiverbod.  Beeld ANP
Een boer beregent zijn akker. Wegens aanhoudende droogte geldt in sommige regio's een sproeiverbod.Beeld ANP

Nederland is nu beter voorbereid op droogte dan twee jaar geleden, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. Op verschillende plekken zijn voorraden aangelegd.

In delen van het land, en met name in het oosten en zuiden, dreigt door de aanhoudende droogte een watertekort. Sinds het begin van de metingen was het neerslagtekort niet zo groot. Daarom wordt nu landelijk samengewerkt om de gevolgen beperkt te houden.

Van Nieuwenhuizen noemt verschillende plekken waar voorzorgsmaatregelen zijn genomen. “Bijvoorbeeld het IJsselmeer hebben we nu al op een hoger peil, waardoor we veel meer water als buffer achter de hand hebben dan toen.”

Van Nieuwenhuizen heeft ‘voorlopig nog geen zorgen over tekorten aan drinkwater’. Wel dienen met name op zandgronden de problemen voor zowel de natuur als landbouw zich alweer aan. Op plekken waar dat nu al nodig is, zijn volgens de minister maatregelen getroffen, zoals sproeiverboden.

Toch baart de droogte zorgen. Het tekort aan neerslag in Nederland heeft de 100 millimeter bereikt. Eén droog jaar (2018) is niet fijn, nóg een droog jaar (2019) is zorgelijk, een derde, opeenvolgend kurkdroog jaar (2020) wordt een serieus probleem.

Waterschap Rivierenland heeft de provincie Zuid-Holland vrijdag gevraagd om wegens de droogte minder vaak te schutten in de sluizen in het Merwedekanaal, in Vianen en Gorinchem. Dat is nodig om voldoende water in de Linge over te houden. De Linge is belangrijk voor de wateraanvoer in een groot deel van de Betuwe.

Het Merwedekanaal krijgt water uit de Linge. Elke keer dat er wordt geschut, stroomt er veel water weg naar de Lek en de Merwede. Als er minder wordt geschut, lopen de wachttijden voor de sluizen op. Sinds vrijdag is watergebruik uit de Drentsche Aa streng verboden. Het water staat daar zo laag dat de drinkwatervoorziening voor Groningen in gevaar zou kunnen komen.

De droogte is niet alleen aan het klimaat te wijten. Dat is te simpel, zei weerman Jan Visser onlangs in Trouw. “Het waterbeheer is ook niet op orde.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden