Minister van Landbouw wil kijken naar gifnorm aardbeien

Beeld ANP

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten wil kijken of de normen voor bestrijdingsmiddelen in etenswaren afdoende zijn, zei ze vandaag in Brussel. Ze reageert hiermee op een artikel uit deze krant van afgelopen zaterdag waarin stond dat aardbeien zes keer giftiger zijn dan ander fruit in de supermarkt.

Aardbeien zijn bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen, bleek zaterdag uit een analyse door Trouw van steekproeven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar nam. Een partij aardbeien bevatte zelfs zeventien verschillende stoffen.

“We moeten nu goed kijken wat dat precies inhoudt'', zei Schouten voorafgaand aan haar eerste overleg met haar EU-collega's. De NVWA stelt dat de waardes binnen de normen blijven, aldus de minister. De NVWA liet zaterdag weten geen risico's te zien en in te grijpen als die er wel zijn. De toezichthouder benadrukte dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn. 

Achterhaald

Verschillende deskundigen zetten echter vraagtekens bij de normen die de NVWA hanteert. “De NVWA werkt met een totaal achterhaalde aanpak”, zei Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) zaterdag in deze krant. “Daar is al dertig jaar wetenschappelijke consensus over. Je moet kijken naar het totaal van de schadelijke stoffen, naar de combinatie-effecten en niet naar de giftigheid per afzonderlijke stof. Er zijn stoffen die geen effect hebben op zichzelf, maar wel in combinatie met andere stoffen.”

Schouten verwacht dat er nog wel een discussie zal ontstaan over het onderwerp. “Altijd kijkt men periodiek weer naar hoe de normen worden vastgesteld en dat zal nu ook ongetwijfeld gebeuren.'' De minister zei naast het belang van de boeren ook duurzaamheid, de natuur en het klimaat als leidraad te nemen bij de kwestie.

Lees ook:
Aardbeien zes keer giftiger dan ander fruit door ‘cocktaileffect’
Wat zit er allemaal op aardbeien?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden