Minister van Justitie wilde dat FBI-baas nieuws e-mails stilhield

De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch Beeld afp
De Amerikaanse minister van Justitie Loretta LynchBeeld afp

FBI-directeur James Comey heeft het nieuws dat er nieuw onderzoek moet komen naar de e-mails van Hillary Clinton bekendgemaakt tegen het advies van zijn baas, de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch, in. Dat meldt CNN.

Volgens de nieuwszender zouden Lynch en openbaar aanklager Sally Yates het nieuws zo kort voor de verkiezingen hebben willen stilhouden, omdat het anders een te grote impact zou kunnen hebben op de uitkomst van de verkiezingen. In het verleden werd politiek gevoelige informatie tot zestig dagen voor de verkiezingen stilgehouden.

De FBI-directeur, zelf een Republikein, legde de bezwaren van zijn baas naast zich neer. Overigens zou Lynch hem niet formeel hebben tegengehouden om het nieuws aan het Congres openbaar te maken, zo schrijft The New York Times, omdat dat ook zou kunnen duiden op beïnvloeding. In een reactie zei Comey dat hij zich verplicht voelde dit nieuws bekend te maken, juist omdat het zo gevoelig ligt.

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft in een reactie gezegd dat alle informatie wat haar betreft nu direct boven tafel moet komen. 'Het is ongehoord en verontrustend dat dit naar buiten wordt gebracht met zo weinig informatie. De kiezers hebben recht op de volledige feiten. We hebben dus directeur Comey gebeld om het meteen uit te leggen, om alles op tafel te gooien', zo zei ze op een bijeenkomst in Daytona Beach, Florida.

Republikeinen

Clintons tegenstander Donald Trump en de Republikeinen maken ondertussen gretig gebruik van het nieuwe onderzoek om de Democrate door het slijk te halen. Trump noemde de e-mailaffaire vrijdag tijdens een campagnebijeenkomst al 'het grootste politieke schandaal sinds Watergate', waarna zijn aanhangers 'sluit haar op' scandeerden.

Parlementsvoorzitter Paul Ryan verklaarde dat 'Clinton opnieuw alleen zichzelf iets kan verwijten'. 'Haar werden de belangrijkste geheimen van ons land toevertrouwd en ze heeft dat vertrouwen geschonden door onachtzaam met die informatie om te gaan.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden