Minister uitgefloten bij demonstratie ggz

PvdA-fractieleider Job Cohen (L) spreekt woensdag demonstranten toe op het Malieveld in Den Haag, tijdens een manifestatie tegen de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Beeld anp
PvdA-fractieleider Job Cohen (L) spreekt woensdag demonstranten toe op het Malieveld in Den Haag, tijdens een manifestatie tegen de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg.Beeld anp

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is woensdag door duizenden demonstranten uitgefloten nadat ze had uitgelegd dat bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) volgens haar nodig zijn. Ze was slotspreker tijdens de bijeenkomst op het Haagse Malieveld. Volgens de organisatie, een groot aantal instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg, waren er ongeveer 10.000 demonstranten.

ANP

Het kabinet wil 600 miljoen bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. Volgens minister Schippers is de ggz-sector de afgelopen 9 jaar ongeveer verdubbeld in omvang. De kosten stijgen navenant. Naar haar mening moet worden ingegrepen om de zorg voor de toekomst betaalbaar te houden.

Ze wil onder meer eigen bijdragen invoeren, ook voor mensen die door hun psychische problemen niet kunnen werken en/of op straat leven. Vooral dat punt stuit op grote weerstand. Sprekers uit de wereld van de geestelijke gezondheidszorg stelden tijdens de demonstratie dat psychiatrisch patiënten deze eigen bijdragen niet kunnen betalen. Ze hebben vaak al een laag inkomen, of hebben niet het inzicht om het geld voor behandeling apart te leggen. Veel instellingen voorzien dat de patiënten zieker zullen worden, meer in een isolement belanden, schulden krijgen en meer overlast op straat zullen veroorzaken.

De ggz-instellingen vinden het bovendien discriminerend om mensen met een psychische aandoening een extra betaling op te leggen, terwijl mensen met lichamelijke ziekten die niet hoeven te betalen.

Prominent voormalig CDA-politica Hannie van Leeuwen (85) deed een oproep aan haar CDA-collega's in de Tweede Kamer om de bezuinigingen aan te passen. Volgens haar kennen de plannen hun weerga niet in de geschiedenis van Nederland. Ze voorziet dat 'achtergestelden in de maatschappij' onevenredig hard worden getroffen. ,,De solidariteit met de zwakken staat op het spel'', zei ze tijdens haar toespraak.

Toen Kamerleden van het CDA, VVD en de PVV na elkaar uitlegden zich zorgen te maken over de betaalbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg konden zij ook op fluitconcerten en gejoel rekenen. De PvdA presenteerde woensdag een alternatief plan voor ggz waarmee geld kan worden bespaard.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden