Minister Ter Horst stelt bemiddelaar aan voor politie-cao

Om cao-onderhandelingen met de politiebonden op gang te krijgen, stelt minister Guusje ter Horst van binnenlandse zaken een bemiddelaar aan. Dat besloot de bewindsvrouw nadat de gesprekken van maandagavond, die een doorbraak konden betekenen, op niets uitliepen.

Het is nog onbekend wie de rol van bemiddelaar op zich neemt. „Gezocht wordt naar iemand die op voldoende vertrouwen van beide partijen kan rekenen”, laat de woordvoerder van minister Ter Horst weten. Volgens hem werden gisteren afspraken gemaakt en wordt de naam van de tussenpersoon waarschijnlijk vandaag bekend. „Het is de bedoeling dat de bemiddelingspoging binnen twee weken wordt afgerond”, zei Ter Horst na het spaak gelopen gesprek met de vakbonden.

Henk Schaafsma, voorzitter van GMV, de christelijke vereniging voor werkgevers en werknemers, was van 1984 tot 1988 hoofd p & o bij de gemeentepolitie van Lelystad en houdt zich intensief bezig met het huidige cao-conflict. „De tussenkomst van een bemiddelaar zat er gewoon aan te komen”, zegt Schaafsma. „Door de stakingen en acties van de politie escaleert de situatie en is er hulp van buitenaf nodig.”

De voorzitter van het verbond met 11.000 leden, denkt dat er genoeg kandidaten zijn voor de functie van bemiddelaar. „Het moet iemand zijn die zijn sporen heeft verdiend als minister van sociale zaken, of in het politiewezen. Iemand als oud-CNV voorman Anton Westerlaken, die zelf begon bij de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP), lijkt mij zeer geschikt.” Ook de naam van oud FNV-voorman Lodewijk de Waal wordt genoemd als mogelijk bemiddelaar.

De politiebonden keuren de tussenkomst van een bemiddelaar niet bij voorbaat af, maar willen eerst weten wie het is en wat zijn voorstellen zijn. Wel laten de bonden ACP en ANPV weten dat geplande publieksonvriendelijke acties voorlopig ’in de koelkast worden gezet’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden