Minister Slob ziet niets in vierdaagse schoolweek

Minister Slob komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister Slob komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Zeven keer een vierdaagse schoolweek, dat mag. Maar vaker niet. En minister Arie Slob wil dat zo houden.

Minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) is niet van plan om een vierdaagse schoolweek structureel toe te staan, nu steeds meer scholen worstelen met een lerarentekort. Dat zegt zijn woordvoerder in reactie op de oproep van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Die vakbond wil dat scholen overstappen op een vierdaagse schoolweek als het lerarentekort te groot is. Dat is beter dan een eindeloze reeks lapmiddelen, vindt de AOb, en maakt de omvang van het probleem beter zichtbaar.

De minister wil niet verder ingaan op die oproep, maar is niet van plan om iets te veranderen in de wet. Die bepaalt dat basisscholen verplicht zijn om vijf dagen les te geven en in acht jaar tijd minimaal 7520 lesuren moeten aanbieden. Zeven weken per jaar mogen ze een vierdaagse schoolweek aanbieden, zodat leraren zelf onderwijs kunnen volgen of in geval van calamiteiten.

Het lerarentekort geldt ook als calamiteit, zegt de woordvoerder van Slob, en mag in uiterste nood dus reden zijn om kinderen zeven dagen per jaar naar huis te sturen.

Mochten scholen die periode overschrijden, dan gaat de onderwijsinspectie met ze in gesprek, zegt woordvoerder Daan Jansen. “We overleggen dan hoe ze de schoolweek zo snel mogelijk terug kunnen brengen naar vijf dagen en vragen wat ze tot nu toe gedaan hebben. Een vierdaagse schoolweek mag alleen tijdelijk en als laatste optie worden ingevoerd.”

Voor zover de inspectie weet, zijn er nog geen scholen die de zeven weken­­ hebben overschreden, zegt Jansen­­. “De inspectie heeft nog niet hoeven overgaan tot maatregelen.”

Maar volgens Niko Persoon, directeur van scholenbestuur Zaan Primair, is dat een kwestie van tijd. Door een toenemend lerarentekort zag hij zich dit najaar genoodzaakt om een vierdaagse schoolweek in te voeren bij drie van zijn scholen in de Zaanstreek. Dat zorgde voor meer rust bij leraren en leerlingen. De directeur wil geen namen noemen, maar zegt dat sindsdien al ‘tientallen schoolbesturen’ met lerarentekorten bij hem aanklopten om te informeren naar zijn aanpak. “Het water staat zo hoog dat we ons verslikken.”

Onzinnig

Dat Slob de termijn van zeven weken wil handhaven, vindt hij onzinnig. “Die enorme ambtenarij en al die regeltjes! Het is tijd dat we een andere discussie gaan voeren. Het lerarentekort loopt de komende jaren in de duizenden. Het verbaast me dat het zo langzaam doordringt hoe groot dit probleem is.”

Bang voor een bezoekje van de inspectie is de directeur niet. Hij verwijst naar een rechtszaak uit 2000, rond de Pieter Hooglandschool in Amsterdam. Daar waren het de ouders die een vierdaagse schoolweek eisten vanwege de hoge lesuitval, onder het motto ‘liever een kortere werkweek die wel goed is’. De rechter gaf de ouders gelijk. Hij vond dat de directeur tijdelijk een vierdaagse lesweek mocht invoeren, want ‘nood breekt wet’. “Daar houd ik me aan vast.”

Lees ook:

Een kortere schoolweek lost niks op

Wie zijn heil zoekt bij een baan in het onderwijs, moet van goede huize komen. Grote groepen, hoge werkdruk, weinig carrièremogelijkheden en een lage maatschappelijke status. Logisch dus, dat leraren de afgelopen jaren de straat opgingen.

Onderwijsvakbond: Liever vierdaagse schoolweek dan onbevoegde kunstenaar voor de klas

De Algemene Onderwijsbond roept scholen op een vierdaagse schoolweek in te voeren als het tekort aan leraren te groot is. Het is een ‘omstreden oproep’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden