'Minister slaat zonder te kijken wie ze raakt'

Directeur Coolcat spreekt van hetze

FLEUR DE WEERD

Coolcat-directeur Ronald Kahn is ziedend. Minister Ploumen gedraagt zich als 'een zeemeeuw die op je hoofd schijt en wegvliegt', zei hij gisteren op BNR nieuwsradio. Aan de telefoon legt hij uit: "Ik ga niet zomaar iets tekenen omdat de minister het wil. Zij is degene die niet integer handelt."

Kahn reageert hiermee op een interview in het Algemeen Dagblad waarin de minister van buitenlandse handel zijn bedrijf Coolcat, en Prénatal en Wibra verwijt geen verantwoordelijkheid te nemen. De drie kledingbedrijven hebben namelijk het akkoord voor bouw- en brandveiligheid in Bengaalse fabrieken niet ondertekend en waren niet aanwezig op een conferentie over een hoger salaris voor fabrieksarbeiders.

"De bedrijven staan voor de keus", aldus Ploumen in het AD. "Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen." Volgens de minister is het maken van winst voor de kledingbedrijven geen excuus om geen verantwoordelijkheid te dragen voor de arbeiders. "Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, Hema en V&D doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder. Het kan dus wel."

Kahn vindt het belachelijk hoe zijn bedrijf aan de schandpaal wordt genageld. "Coolcat is een bedrijf met veel integriteit. We zijn maar een kleine speler: we werken met vijf fabrieken in Bangladesh."

Hij vindt het veiligheidsakkoord een goed initiatief, maar nog niet goed genoeg uitgewerkt. "Ze willen bijvoorbeeld maar met 50 man 1500 fabrieken gaan controleren. Daarnaast is het niet bekend wat de kosten zijn voor de kledingbedrijven die tekenen. Als je dat doet, ben je juridisch verplicht mee te betalen als blijkt dat een fabriek waar jij laat produceren niet goed in elkaar steekt. Maar niemand weet wat er precies gebeurt als straks blijkt dat die fabrieken niet deugen. Pas als het akkoord werkbaar is, gaan wij tekenen."

Van de conferentie over leefbaar loon heeft hij nog nooit gehoord. "We zijn niet eens uitgenodigd joh. Maar dat zou ook raar zijn, want wij kunnen helemaal niet de salarissen van die mensen daar verhogen. We hebben geen eigen fabrieken. Minister Ploumen kan beter met de minister van Bangladesh gaan praten dan ons om de oren te slaan. Ze slaat zonder te kijken wie ze raakt."

Hij zegt dat er sprake is van een hetze. "Het linkse communisme is duidelijk nog niet uitgestorven. Gelukkig zijn onze klanten zinniger. Zij weten dat politici maar wat roepen. We hebben meer dan honderdduizend fans op facebook, en maar twee hebben om uitleg gevraagd."

Gek, want zo goedkoop zijn die babykleren niet
Prénatal

Komt uit: Frankrijk

Opgericht in: 1947

Aantal winkels: 437, waarvan 71 in Nederland

Prénatal is een van de grootste winkelketens in Nederland die het veiligheidsakkoord nog niet heeft getekend. Dat de babyklerenwinkel op Ploumens zwarte lijst is beland, heeft veel mensen verrast. De kleren die je hier koopt, zijn namelijk helemaal niet goedkoop. Daarnaast heeft Prénatal van de drie bedrijven het meeste te verliezen. Mensen die kleding kopen voor baby's, willen liever geen bloed aan hun handen. Het lijkt erop dat het bedrijf zwicht na de oproep van de minister. Prénatal laat namelijk weten dat het Ploumens oproep ondersteunt en op dit moment uitzoekt of ze het veiligheidsakkoord gaat ondertekenen.

Geen commentaar en dus blijft het gissen naar reden
Wibra (Wierdsma&Braam)

Komt uit: Nederland

Opgericht in: 1956

Aantal winkels: 280 in Nederland en België

Het is een van de goedkoopste textielwinkels van ons land, en het is dan niet verbazingwekkend dat Wibra goedkoop kleding laat maken in Bangladesh. Textielsupermarkten hebben immers goedkope arbeiders in lage-lonenlanden hard nodig, willen ze kleding hier voor enkele euro's kunnen verkopen. Toch betekent dit niet dat ze de middelen niet hebben om aan het veiligheidsakkoord mee te kunnen doen. Concurrent Zeeman heeft dit namelijk wel ondertekend. Wibra laat weten nog niet te kunnen reageren op Ploumens verwijten. Het is dus gissen of ze inhoudelijke bezwaren hebben, de zaak het liefst alleen willen aanpakken of simpelweg niet willen.

Coolcat
Komt uit: Nederland

Opgericht in: 1979

Aantal winkels: 120 in Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden