Minister Schultz laat besluit subsidie man aan ander

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen Beeld anp
Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van HaegenBeeld anp

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft afgelopen oktober besloten besluitvorming over mogelijke subsidie voor een project waar haar man bij betrokken is over te laten aan staatssecretaris Wilma Mansveld. Ze deed dit 'uit voorzorg', schrijft ze in een reactie aan de Volkskrant.

Die krant bericht zaterdag opnieuw over de activiteiten van Schultz' man in relatie tot haar ministerie. Haro Schultz van Haegen is indirect aandeelhouder in het bedrijf Tocardo, dat waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering ontwikkelt. Hij gaf ook juridisch advies aan de aandeelhouders bij het bedrijf. Schultz is als minister verantwoordelijk voor deze waterkeringen.

Schultz bracht op 30 september een werkbezoek aan de Afsluitdijk. Toen zij daar hoorde dat Tocardo bij haar ministerie subsidie had aangevraagd voor een project in de Oosterschelde, heeft ze in de eerstvolgende vergadering met de ambtelijke top aangegeven 'uit voorzorg niet bij dit besluit of soortgelijke nieuwe besluiten betrokken te willen zijn, maar dit over te willen laten aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu'.

'Vreemde zaak'
In een toelichting tegenover het ANP stelt Schultz dat ze zich niet kan vinden in de teneur van de berichtgeving in de Volkskrant. Ze heeft naar eigen zeggen gehandeld in lijn met de regels in het handboek van aantredende ministers en staatssecretarissen. 'Het is een vreemde zaak: terwijl ik de regels van het handboek gewoon naleef wordt mijn handelen veroordeeld omdat de krant vindt dat het handboek moet veranderen.'

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat wordt bericht over mogelijke belangenverstrengeling van Schultz. Afgelopen zomer onthulde de Volkskrant dat de man van de minister met de verkoop van zijn aandelen in een bedrijvenconsortium rond het keuringsinstituut Kiwa bijna 3 miljoen euro had verdiend. Kiwa verstrekt vergunningen in de vervoersbranche, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu van bewindsvrouw Schultz.

Schultz had premier Rutte gemeld dat haar man 'aandelen bezat' zonder te melden van welk bedrijvenconsortium. Na een politiek spoeddebat werd Schultz toen 'vrijgesproken' door de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden