Dierenmishandeling

Minister Schouten wil ingrijpen bij slachthuizen na undercoverbeelden van varkensmishandeling

Exterieur van slachthuis Westfort. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat uitzoeken of er overtredingen zijn begaan bij het bedrijf.Beeld ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt uit of er overtredingen zijn begaan bij slachthuis Westfort in IJsselstein. 

Dierenrechtenorganisatie Ongehoord maakte de beelden, zonder toestemming, bij slachterij Westfort in IJsselstein. ‘RTL Nieuws’ zegt de video’s op echtheid te hebben gecontroleerd. Op de beelden is onder andere te zien hoe kreupele varkens worden geëlektrocuteerd. Voor ze sterven, liggen de dieren nog minuten in hun eigen bloed te stuiptrekken. Ook is te zien hoe medewerkers de dieren aan hun staart trekken en slaan met peddels. 

In grote slachthuizen zoals Westfort moet altijd een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa) aanwezig zijn om toezicht te houden. RTL meldt dat op de beelden te zien is dat de toezichthoudende dierenartsen niets doen om het lijden van de varkens te voorkomen. Ze zouden zelfs varkens hebben geslagen. De NVWa laat weten intern onderzoek te doen naar aanleiding van de beelden. Slachterij Westfort zegt dat ze de ‘volledige verantwoordelijkheid’ neemt en direct maatregelen treft. Zo komt er onder andere intensiever cameratoezicht, zijn de regels aangescherpt en is er een onderzoek ingesteld. 

Voor minister Carola Schouten (landbouw) is de maat vol, zo zegt ze tegen RTL. “Geweld gebruiken tegen dieren op deze manier mag niet.” Volgens haar is de mishandeling een gevolg van haastige, financieel gedreven slacht, waarbij het dierenwelzijn in het gedrang komt.

Beeld ANP

Schouten wil dat de snelheid waarmee dieren worden geslacht omlaag gaat. Daardoor zou ook het toezicht kunnen verbeteren, denkt de minister. De snelheid van slachten is niet wettelijk vastgelegd. 

Opvallend is dat Westfort, naar eigen zeggen producent van ‘bewust vlees van Nederlandse bodem’, varkensvlees levert aan Ekoplaza en Spar. De supermarkten verkopen het vlees als biologisch of met een Beter Leven keurmerk.

In een reactie zegt Ekoplaza erg geschrokken te zijn. Volgens een woordvoerder is er meteen contact opgenomen met het slachthuis. De winkelketen wil dat het slachthuis andere, diervriendelijker manieren gaat toepassen om de varkens te vervoeren en te verplaatsen.

Een screenshot van de undercoverbeelden die actiegroep Ongehoord op YouTube heeft geplaatst.Beeld Ongehoord

De Stichting Beter Leven zegt onaangekondigde inspecties bij Westfort te gaan uitvoeren. Als de situatie niet verbetert, kan de stichting het gebruik van het keurmerk opschorten. 

Het is de tweede keer in een maand dat varkensslachterijen in opspraak komen. Eerder kwam Stichting Varkens in Nood al met het bericht dat varkens in sommige slachthuizen levend de zogenoemde broeibak, een bak met heet water, ingaan. De NVWa zei toen dat een recente aanscherping van regels onnodig lijden van varkens zou moeten voorkomen. 

Lees ook: 

Nog steeds lijden varkens in slachthuizen onnodig, blijkt uit documenten

Uit door Varkens in Nood opgevraagde documenten blijkt dat varkens nog steeds onnodig lijden in Nederlandse slachthuizen. Extra toezicht is nodig, oordeelt de stichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden