Minister Schouten roept boeren op om zich voor te bereiden op de brexit, in welke vorm dan ook

Minister Carola Schouten van landbouw tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Brexit. Beeld ANP, Bart Maat

Het blijft onzeker of er een brexit-deal komt. Boeren moeten op alles voorbereid zijn, waarschuwt minister Schouten van landbouw.

Een tijdje terug sprak Carola Schouten met Michel Barnier, die voor de Europese Unie over de brexit onderhandelt. Die doet er volgens de minister van landbouw alles aan om eruit te komen met de Britten. Schouten zelf, zo zei ze donderdag tegen de Tweede Kamer, heeft geen invloed op de onderhandelingen, laat staan dat Nederlandse boeren dit hebben. Die moeten zich daarom voorbereiden op het zwartste scenario: het uitblijven van een deal.

Schouten roept boeren en andere ondernemers op in actie te komen. Vooral de 46 procent van de ondernemers die helemaal geen stappen zet om een ‘no-deal’ op te vangen. “Ik kan niemand dwingen. Maar laat ik zeggen: bereid je alsjeblieft voor. Welk scenario er ook komt.” Daarvoor heeft de overheid allerlei mogelijkheden opgetuigd; van een brexitloket en een telefonische helpdesk tot een online-brexitscan, waarmee ondernemers kunnen nagaan welke gevolgen het uittreden van het Verenigd Koninkrijk heeft voor hun bedrijf.

Met name het veevervoer dreigt gecompliceerder te worden bij een ‘harde brexit’. Beeld Flip Franssen / Hollandse Hoogte

Voor Nederlandse boeren zullen de gevolgen van de brexit groot zijn, waarschuwt Schouten, ook als er wel een akkoord komt. Nederland is de grootste landbouwexporteur richting het Verenigd Koninkrijk, van vooral verse producten zoals groente en fruit, maar ook van vee.

Inspectieposten

Beperkt houdbare goederen en dieren kunnen niet te lang staan bij de grensovergang. Daarom wordt met name veevervoer bij een ‘harde brexit’ flink gecompliceerder, zegt Schouten. Er moeten inspectieposten komen waar de dieren worden gekeurd voor zij de grens over gaan. Zonder die posten in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, kan vee alleen worden vervoerd per vliegtuig. Wegvervoerders moeten een reisplan indienen bij voedsel- en warenautoriteit NVWA. Structurele files bij de inspectieposten moeten daarin ook worden opgenomen. Als veetransport langer duurt dan acht uur, moeten de dieren tot rust komen in een stal op de route en dat kan uren duren. 

Een no-dealscenario heeft ook ingrijpende gevolgen voor de visserij. Nederlandse vissers die in Engelse wateren vissen kunnen bij een harde brexit van de ene op de andere dag visumplichtig worden.

Het ministerie bereidt zich al voor op het uitblijven van een akkoord. In dat scenario moet de NVWA 143 nieuwe vacatures vervullen, waarvan 100 voor dierenartsen die het vee keuren. De werving is al begonnen. Vanwege een groot tekort aan dierenartsen in Europa, denkt de minister dat het lastig wordt al die vacatures in te vullen. Zij overweegt een deel van het vee al de dag voor transport te laten onderzoeken.

Lees ook:

En weer geen moment van de waarheid voor brexit

De verwachtingen waren vooraf laag gespannen. Dat de sfeer beter is dan in Salzburg, wordt al als een succes gezien. Een extra top in november, die al een tijdje in de lucht hangt, komt er voorlopig echter niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden