Landbouw

Minister Schouten reserveert een zesde van haar budget voor kringlooplandbouw

null Beeld Hollandse Hoogte / Jaco Klamer
Beeld Hollandse Hoogte / Jaco Klamer

De landbouw moet op de schop, vindt minister Carola Schouten. Ze wil zo werken dat niets verloren gaat en overschotten van mest en ander afval verleden tijd zijn. Haar ministerie gebruikt een groot deel van haar budget om kringlooplandbouw te stimuleren, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Op vijf plaatsen krijgen boeren de ruimte om te experimenteren met nieuwe gewassen, met zelfvoorzienend werken of met zogeheten precisielandbouw. Met dat laatste, waarbij de boer met moderne technologie heel precies kijkt wat een gewas of dier nodig heeft, zijn tien boeren al aan de slag. Als proefgebieden heeft Schouten de Achterhoek, De Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland aangewezen.

Natuurbeheer

Een veertigtal boeren dat ook aan natuurbeheer wil doen maar te weinig grond heeft, kan aanspraak maken op grond van Staatsbosbeheer. Van het budget van het ministerie moet bijna een zesde gaan bijdragen aan de overgang naar een kringlooplandbouw, schrijft Schouten aan de Tweede Kamer. Ook geld voor regionale projecten en van de Europese Unie wordt hiervoor ingezet.

De minister presenteert maandag haar plannen voor een duurzamere landbouw. Eerder maakte ze al duidelijk dat we meer voor ons voedsel moeten gaan betalen. Dan kunnen boeren hun koers verleggen van zo goedkoop mogelijk naar zo duurzaam mogelijk boeren. Nu kunnen boeren nog moeilijk opboksen tegen afnemers die het onderste uit de kan willen hebben. Om dat te veranderen, komt er onder andere een ‘laagdrempelige en onafhankelijke geschillencommissie’.

Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (ChristenUnie). Beeld ANP
Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (ChristenUnie).Beeld ANP

Vorig jaar september stelde de minister in haar Landbouwvisie dat Nederland in 2030 wereldwijd koploper moet zijn in kringlooplandbouw. Dat betekent een drastische vermindering van het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het kabinet wil ook een groter deel van de Europese subsidies gebruiken om boeren te ondersteunen die de stap naar kringlooplandbouw zetten.

Gesloten kringloop

In een interview met Trouw stelde de minister dat zij van consumenten verlangt dat zij voedsel weer leren waarderen, zodat ze bereid zijn een betere prijs te betalen en minder eten weggooien. Er is een omslag in denken nodig, zei Schouten. “Kringlooplandbouw gaat uit van zo efficiënt mogelijk gebruik van grondstoffen, en niet van zo efficiënt mogelijk produceren tegen zo laag mogelijke kosten.”

Kringlooplandbouw hoeft wat de minister betreft geen invloed te hebben op de omvang van een boerderij. “Ik ben ervan overtuigd dat we kringlooplandbouw kunnen krijgen op een behoorlijke schaal. Natuurlijk, Nederland is een klein land en onze boeren werken voor de internationale markt. Dat verliezen we niet uit het oog. Hoe grootschalig een boer wil produceren, is zijn eigen keuze. Als hij maar werkt in een gesloten kringloop.”

Lees ook:

Minister Carola Schouten: De boer wil richting, die geef ik nu

Haar Landbouwvisie, zegt minister Schouten, gaat niet alleen over de boer, de visser of de tuinder. ‘Die gaat over ons allemaal.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden