Natura2000

Minister Schouten moet een slecht rapport voor de Nederlandse natuur naar Brussel sturen

Een grauwe gans tussen brandganzen. Het aantal grauwe ganzen in Nederland neemt toe. Van veel andere vogelsoorten krimpt de populatie in Nederland juist, zo rapporteert Nederland aan de Europese Commissie. Beeld ANP
Een grauwe gans tussen brandganzen. Het aantal grauwe ganzen in Nederland neemt toe. Van veel andere vogelsoorten krimpt de populatie in Nederland juist, zo rapporteert Nederland aan de Europese Commissie.Beeld ANP

Het gaat niet goed met de natuur in Nederland. Dat schrijft minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief van Schouten begeleidt de rapportages die Nederland elke zes jaar moet doen aan de Europese Commissie over de stand van de natuur. Het gaat daarbij om de status van vogelpopulaties en van instandhouding van beschermde leefgebieden, de Natura2000-gebieden.

“Deze rapportages brengen een consistent beeld naar voren: voor bepaalde vogels, soorten en habitattypen zijn positieve ontwikkelingen zichtbaar, maar gemiddeld genomen gaat het niet goed met de natuur in Nederland”, schrijft de minister.

Uit de gegevens die aan de Europese Commissie zijn aangeleverd, blijkt dat in zes van de 52 beschermde ecosystemen de kwaliteit van de natuur goed is. Voor vogels geldt dat van een toenemend aantal soorten de populatie steeds kleiner wordt. Vogels die in aantal zeer sterk teruglopen, zijn bijvoorbeeld de roodkeelduiker, de kuifleeuwerik en de graszanger. Bij minder dan de helft van alle vogelsoorten is sprake van een groeiende populatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de grauwe gans en de buizerd.

Vermindering van de Nederlandse soortenrijkdom

Een voorname oorzaak van de slechte staat van de natuur, is de neerslag van stikstof, uit onder meer verkeer, industrie en landbouw. Te veel stikstof leidt tot een vermindering van de soortenrijkdom. Ook natuurlijke processen, zoals verdroging dragen bij aan de achteruitgang van de natuur.

De staat van de natuur is het centrale punt in de huidige stikstofcrisis waarin Nederland verkeert. Nederland is volgens de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn verplicht om te zorgen voor een goede staat van instandhouding van Natura2000-gebieden. Het verminderen van de hoeveelheid stikstof in de natuur draagt daar aan bij.

Minister Schouten schrijft de Kamer dat zij met de slechte staat van de natuur rekening zal houden bij het maken van plannen voor de toekomst. “Dit onderstreept het belang van het voeren van robuust en geïntegreerd natuurbeleid.”

Lees ook:

Eindelijk verbreken natuurorganisaties hun oorverdovende stilte over de stikstofcrisis

Niet alleen omdat bouwprojecten stilliggen, maar óók omdat veel Nederlandse natuurgebieden in een abominabele staat verkeren, hebben we nu een stikstofcrisis, volgens columnist Patrick Jansen.

De brandgans rukt op, en dus is er werk aan de winkel voor de ganzenflappers

Wie stopt de invasie van de brandgans? Daarvoor is heus ganzenmanagement nodig, en dat kan natuurlijk niet zonder onderzoek. Veldonderzoek, bij het krieken van de dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden