Minister Schouten: Kringlooplandbouw is het onontkoombare antwoord

Minister Carola Schouten bezoekt het suikerbietenveld van boer Beuling en zijn vrouw. Beeld Reyer Boxem
Minister Carola Schouten bezoekt het suikerbietenveld van boer Beuling en zijn vrouw.Beeld Reyer Boxem

De wijze waarop Nederland voedsel produceert en consumeert is onhoudbaar. Het put de aarde uit en leidt tot verspilling. Landbouwminister Carola Schouten heeft daar een ‘onontkoombaar en sluitend antwoord’ op: kringlooplandbouw.

Emiel Hakkenes en Bart Zuidervaart

De minister wil dat alle boeren overschakelen op een zo duurzaam mogelijke werkwijze. Ze moeten minder energie gebruiken en resten, zoals voedsel en mest, beter benutten.

Van consumenten verlangt de minister dat zij voedsel weer leren waarderen, waardoor ze bereid zijn een betere prijs te betalen en minder eten weggooien. Er is een omslag in denken nodig, zegt Schouten in een interview met deze krant. “Kringlooplandbouw gaat uit van zo efficiënt mogelijk gebruik van grondstoffen, en niet van zo efficiënt mogelijk produceren tegen zo laag mogelijke kosten.”

Minister Schouten (ChristenUnie) presenteert zaterdag haar Landbouwvisie, een schets van de toekomst van de agrarische sector. Het is het resultaat van gesprekken die de minister het afgelopen jaar bij boeren aan tafel heeft gevoerd. Daarbij is Schouten wijzer geworden door het onderzoek ‘De Staat van de Boer’ van Trouw, waaruit blijkt dat Nederlandse boeren en boerinnen bereid zijn te vergroenen, mits Den Haag hen daarin steunt.

Niet somber

Minister Schouten wil boeren duidelijk maken: die steun is er. In 2030 moet Nederland wereldwijd koploper zijn in kringlooplandbouw. Toekomstige wet- en regelgeving zal daarop gericht zijn. Schouten vindt dat er op den duur een einde moet komen aan het gebruik van kunstmest. Ze gaat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terugdringen. Het kabinet wil ook een groter deel van de Europese subsidies kunnen gebruiken om boeren te ondersteunen die de stap naar kringlooplandbouw zetten.

Twee dagen geleden stelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al dat het landbouwbeleid ‘in een beslissende fase’ is beland. De klimaatdoelen zijn ver uit zicht geraakt. De ‘milieudruk van landbouw op natuur en water blijft te hoog’, constateert het PBL, de biodiversiteit staat – nog altijd – sterk onder druk.

Het kabinet deelt de zorgen van het planbureau. De huidige voedselproductie ‘gaat verder dan wat de aarde kan geven’, zegt Schouten. Maar de minister weerspreekt dat haar toekomstbeeld van de agrarische sector somber is. Volgens Schouten biedt de omschakeling naar kringlooplandbouw juist kansen voor een innovatief land.

Loopgraven

Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld. Wat het kabinet betreft blijft dat zo. Kringlooplandbouw hoeft geen invloed te hebben op de omvang van een boerderij, zegt de minister. “Ik ben ervan overtuigd dat we kringlooplandbouw kunnen krijgen op een behoorlijke schaal. Natuurlijk, Nederland is een klein land en onze boeren werken voor de internationale markt. Dat verliezen we niet uit het oog. Hoe grootschalig een boer wil produceren, is zijn eigen keuze. Als hij maar werkt in een gesloten kringloop.”

Schouten rept in haar toekomstvisie met geen woord over de omvang van de veestapel. Meerdere partijen in de Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties vinden dat Nederland, zeker in het licht van het Klimaatakkoord van Parijs, te veel varkens, koeien, geiten en kippen heeft.

De minister zegt in het interview: “Bij een discussie over aantallen dieren kom je in allerlei loopgraven terecht. Hoe kun je vaststellen wat het juiste aantal dieren in Nederland is? Terwijl, als je uitgaat van een kringloop, dan hoef je niet te discussiëren over de hoeveelheid vee. Het gaat dan om het evenwicht tussen de aanvoer van voer en de afvoer van mest. Hoeveel dieren er bij dat evenwicht passen, zal per boer verschillen.”

Lees ook:

Minister Carola Schouten: ‘De boer wil richting, die geef ik nu’

Haar Landbouwvisie, zegt minister Schouten, gaat niet alleen over de boer, de visser of de tuinder. 'Die gaat over ons allemaal.'

Klimaatdoelen? Deze boeren halen ze al

Wat voor hun collega's nog toekomstmuziek is, doen koeienboeren in de Achterhoek al: werken met aandacht voor de natuur én daardoor meer verdienen.

De overheid zit de duurzame boer in de weg

Boeren zeggen duurzaam te willen werken, maar ze worden daarbij gehinderd door hoge pachtprijzen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden