‘Minister Schouten, hoe krijg ik als boerin de regie terug?’

Een bezoeker van de bijeenkomst stelt een vraag aan minister Carola Schouten.Beeld Herman Engbers

Minister Schouten wil laten zien wat de boer krijgt van het bedrag dat de consument in de winkel afrekent. Dat vertelde zij maandag op een Trouw-evenement met agrariërs.

Een minister van landbouw die voor een zaal met boeren bijna een thuiswedstrijd speelt, dat is weleens anders geweest. De landbouwvisie die minister Carola Schouten afgelopen zaterdag presenteerde, kreeg maandagavond in een zaal met tientallen agrariërs vooral instemming.

Volgens Schouten moeten boeren aan kringlooplandbouw gaan doen. Die boodschap herhaalde zij ook maandag op de bijeenkomst, die door deze krant was georganiseerd naar aanleiding van het eerdere opinieonderzoek ‘De Staat van de Boer’. Werken in een kringloop, dat doen we al, kreeg zij uit de zaal terug. Plus de vraag: als we het anders moeten doen, hoe dan? En wordt in de kringloop ook gedacht aan de mensen die het voedsel produceren?

Neerslachtig

Want meer dan de helft van de boeren is weleens een periode neerslachtig geweest, vanwege zorgen over het bedrijf, bleek uit het onderzoek. Voor bezoekers van boekhandel Waanders In de Broeren in Zwolle, waar de bijeenkomst werd gehouden, is dat niet anders. Iris Bouwers, een jonge boerin die het bedrijf van haar grootvaders gaat overnemen, zakt soms ‘de moed in de schoenen’. “Ik sprak laatst mijn vader op de varkenshouderij. Hij zei: ‘Als ik dit geweten had, dan was ik er nooit aan begonnen’.” Haar vraag aan Schouten: “Hoe kan ik de regie terugkrijgen?”

De boeren hadden onder vorige bewindslieden vaak het idee keer op keer hun werkwijze aan te moeten passen aan nieuwe regelgeving. Dan werden weer fosfaatrechten opgelegd, of grenzen aan de ammoniak- of CO2-uitstoot. 90 procent van de boeren zegt zich niet vertegenwoordigd te voelen door de politiek.

Juist daarom heeft zij haar visie zo breed geformuleerd, zegt Schouten. Misschien dat het daarom moeilijk is om ertegen te zijn: “Een langetermijnvisie is belangrijk. Het beleid was heel lang ad hoc. En de groep die mee wilde, werd niet beloond. Dat moet veranderen.”

Innovatie

Maar hoe die verandering er precies uit gaat zien, blijft de vraag. Schouten wil op zoek naar innovaties om meer uit de grond te halen. Voor dingen opleggen voelt ze over het algemeen niet veel, zoals bijvoorbeeld een inkrimping van de veestapel of een verbod op stuntprijzen. Waar zij wél over nadenkt: een manier om inzichtelijk te maken wat er van de prijs die consumenten in de supermarkt betalen, uiteindelijk naar de boer gaat. Zodat ook de consument ziet dat hij deel uitmaakt van een kringloop. “Afgelopen weekend publiceerde de Consumentenbond de goedkoopste huismerken. Misschien moeten wij advertentieruimte inkopen om te laten zien: dit betalen de supermarkten aan de boer en dit betaalt u zelf. Dan moet je nadenken: wil ik bij die supermarkt zijn waar ik het minst betaal, of wil ik die paar cent extra betalen, zodat de boer zelf ook nog wat krijgt?”

Wat verder opviel: de grote polarisatie binnen de sector. Boeren vinden de media vaak te negatief en ze voelen zich niet goed vertegenwoordigd door landbouworganisatie LTO. Vaak voelen zij zich nog beter gehoord door ‘Boer Zoekt Vrouw’-presentatrice Yvon Jaspers. Zoals één van de bezoekers zei: “Naar hen die bewust de landbouw aan het veranderen waren, werd niet geluisterd. Daarom ben ik blij met de minister, die neemt ons wel serieus. En Yvon Jaspers ook.”

Lees meer over De Staat van de Boer, het grootste opinieonderzoek dat ooit onder agrariërs is gehouden. 

Lees ook:

‘De boer wil richting, die geef ik nu’

Minister Carola Schouten maakt zich zorgen over uitputting van de aarde. De huidige voedselproductie is onhoudbaar, zegt ze. Het roer moet om in de landbouw.

Zet vrijstelling van btw in voor duurzame landbouw

Om overstappen naar natuurvriendelijke methode te stimuleren moeten boeren een reële en rechtvaardige prijs krijgen voor hun producten. Dat kunnen we niet aan de markt overlaten, meent de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden