Minister Schippers sust nieuwe onrust rond patiëntendossier

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Het medisch beroepsgeheim zal ook blijven bestaan als het elektronisch patiëntendossier een feit is. Dat garandeert minister Schippers (VVD, volksgezondheid).

Schippers reageert daarmee op nieuwe onrust die is ontstaan rond het patiëntendossier dat met ingang van 1 januari 2013 handen en voeten moet krijgen dankzij de samenwerking van zorgverzekeraars, ziekenhuizen, apothekers en huisartsen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam bestaat de kans dat de Amerikaanse overheid een kijkje neemt in de medische gegevens.

Dat is mogelijk omdat CSC, het bedrijf dat hier het dossier bouwt en beheert, van origine een Amerikaanse onderneming is. CSC zou dus vallen onder de Patriot Act, de antiterreurwetgeving die de Amerikaanse overheid vrijheden geeft om in computerbestanden te neuzen.

Schippers meent dat daar geen sprake van kan zijn gezien het medisch beroepsgeheim. De vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ), die CSC formeel opdracht gaf, benadrukt dat CSC heeft beloofd zich aan de Nederlandse regels te zullen houden. De software is bovendien Nederlands.

Eerder deze week kwam Schippers al tegemoet aan critici die vinden dat iedere patiënt toegang moet krijgen tot zijn eigen dossier. Dat wil ze mogelijk maken, belooft ze. Nog voor de Kerst komt ze met een nieuw voorstel, heeft ze aangekondigd.

Schippers is voorstander van het elektronisch dossier en moest twee jaar geleden met lede ogen aanzien hoe haar plannen daartoe in de Eerste Kamer strandden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden