Commentaar

Minister Schippers schuift zorg voor ons leefgedrag te makkelijk van zich af

Beeld ANP

Minister Schippers zegt dat ze zich op feiten baseert bij haar nieuwe preventiebeleid. Dat is mooi, maar het valt te hopen dat ze de Kamer en de Nederlandse bevolking deelgenoot maakt van die feiten. Zo moet ze toch echt beter staven waarom die 'betuttelende' campagnes om mensen van het roken en het drinken af te helpen, niet zouden werken. Omdat er nog steeds te veel mensen roken en drinken, of te veel en te vet eten? Misschien, al valt zonder die harde gegevens waarover Schippers zegt te beschikken net zo makkelijk te beweren dat zonder die campagnes nog veel meer mensen zich hieraan zouden bezondigen.

Zo roepen de plannen van Schippers meer vragen op. Waarom geen campagnes meer maar wel coaches op schoolpleinen? En leuk dat Schippers een lans breekt voor de Cruijff-veldjes, maar daarmee legt ze de bal bij de gemeenten die daar voor een belangrijk deel aan meebetalen. Dat terwijl de gemeentekassen door toedoen van Schippers' eigen kabinet stevig onder druk staan.

Enkele ingrepen van Schippers snijden hout. Zoals de invoering van een tweejaarlijks bevolkingsonderzoek naar darmkanker: dat zal 2400 levens per jaar sparen. Een dergelijke vorm van preventie is effectief, niet al te duur en niet al te belastend. Ook is het terecht dat Schippers zuiniger wil omspringen met subsidies voor patiëntenorganisaties. Niet omdat ze geen zinnig werk zouden doen, wel omdat kleine clubs op vergelijkbare terreinen meer samen kunnen optrekken.

Maar van een samenhangende visie getuigen de plannen vooralsnog niet. Ze ogen voornamelijk als een bezuinigingsoperatie die wordt verkocht onder de vlag 'weg met de betutteling'. Dat woord betutteling is misplaatst. De overheid mag, móet zich bekommeren om onze gezondheid, en die staat of valt met gezond leefgedrag. Dat is een van de oorzaken waardoor hogere sociaal-economische klassen zoveel meer gezonde levensjaren in het verschiet hebben dan lagere. Er valt nog wel wat missiewerk te verrichten en het valt slecht in te zien dat dit kan zonder voorlichting. Vraag twee is wie die dan het beste kan geven: de overheid of bijvoorbeeld scholen of huisartsen? Het gaat er om dat het moet gebeuren en dat het waarschijnlijk ook geld kost.

Het is prima dat Schippers haar subsidie-uitgaven goed tegen het licht houdt. Als sommige voorlichtingsactiviteiten daarbij door de mand vallen, is er alle reden de subsidiekraan dicht te draaien. Maar dan wel op basis van een gezonde afweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden