Minister Pronk als ruimtelijke sufferd

Een verplicht nummer deze week in de bladen: het koningshuis. Een portret van Juliana siert Vrij Nederland en HP/De Tijd buigt zich over de vraag 'Hoe komen we van het koningshuis af?' Elsevier omzeilt het onderwerp met een rijk geïllustreerd omslagverhaal over Toon Hermans.

Daarmee is Elsevier de enige die erin is geslaagd, op deze termijn, stil te staan bij de dood van de conferencier.

Hoe overleef ik mijn e-mail, vraagt Elsevier zich verder af in een artikel over de nadelen van e-mail. Al het gewéwéwépuntènèl in reclames doet vermoeden dat heel Nederland 'mailt', maar dat valt tegen, stelt Elsevier. Daarnaast trakteert het de lezers op een festivalgids, een uitneembaar boekje met alle zomerfestivals op een rij.

HP/De Tijd en Vrij Nederland hebben het over de multiculturele worsteling en de falende inburgering. Volgens HP heeft de discussie over integratie opnieuw laten zien dat de politieke mogelijkheden om het probleem op te lossen beperkt zijn. Vrij Nederland formuleert scherper: ,,Het verlies is dat het concept 'integratie' nog verder is verschrompeld tot een te simpel model van inburgering''.

Daarnaast reconstrueert Vrij Nederland de vliegramp bij het Schotse Lockerbie en wat daarna kwam. Volgende week begint in kamp Zeist het langverwachte Lockerbie-proces.

Hervormd Nederland opent met 'De slag om de grond', waarin minister Pronk wordt afgeschilderd als het 'sufferdje' van de ruimtelijke ordening. Hou je mond over de grond, is zijn devies, meent HN.

Verder een interview met Alma Huisken, culinair medewerkster van het Algemeen Dagblad, die onlangs een standaardwerk over de aardappel schreef.

In De Groene Amsterdammer Karel Glastra van Loon, wiens interviewbundel 'De laatste oorlog', die hij samen met SP-voorman Jan Marijnissen samenstelde, deze week verschijnt. Een interview over diens schrijverschap en politiek activisme.

Ook in De Groene een artikel van Paul Fentrop, ex-economisch redacteur van NRC Handelsblad over de beursgang van World Online. Hij stelt dat de Nederlandse financiële pers in gebreke gebleven bij de grootste beursgang ooit in Europa. De pers heeft boter op het hoofd, vindt Feltrop.

Die invalshoek klinkt in elk geval interessanter dan de successtory van Nina Brink, waar Vrij Nederland mee komt. Dat verhaal is inmiddels wel bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden