Minister Ploumen: Verdrag met Canada moet de norm worden

De Slowaakse minister van economie Peter Ziga tijdens de informele top van EU-handelsministers in Bratislava. Minister Ploumen van handel staat lachend op de achtergrond, rechts. Beeld EPA
De Slowaakse minister van economie Peter Ziga tijdens de informele top van EU-handelsministers in Bratislava. Minister Ploumen van handel staat lachend op de achtergrond, rechts.Beeld EPA

De meeste EU-landen zien geen reden de omstreden onderhandelingen over handelsverdragen met de Verenigde Staten af te breken. Frankrijk en Duitsland halen bakzeil. Ook het Ceta-handelsverdrag met Canada moet wat handelsminister Ploumen betreft doorgaan.

Christoph Schmidt

Buiten staan enkele tientallen demonstranten die twee voor Slowaakse passanten wellicht raadselachtige vierletter-afkortingen in gelijke mate verfoeien: Ceta en TTIP. Iets verderop beklimmen een paar Greenpeace-waaghalzen de bekendste brug van Bratislava. Ook de milieu-organisatie wil niets weten van het EU-handelsverdrag met Canada (Ceta) en het handelsoverleg met de Verenigde Staten (TTIP). 'Ceta is TTIP in een Canadese vermomming', is een veelgebruikte slogan.

Binnen zit PvdA-minister Lilianne Ploumen (internationale handel). Ze heeft zojuist over beide trans-Atlantische handelskwesties overlegd met haar 27 EU-ambtgenoten en met Eurocommissaris Malmström.

Veel ministers hebben vandaag gezegd: Ceta en TTIP zijn twee werelden, die kun je niet met elkaar vergelijken. Voor de demonstranten is het één pot nat. Kunt u de verschillen uitleggen?
"Met Ceta ligt een verdrag op tafel, voor iedereen in te zien. Het is belangrijk dat mensen zelf kijken wat er wel en niet in staat. Kijk naar de discussie van de afgelopen jaren. Er werd gezegd: Dat ISDS (arbitragesysteem-oude-stijl dat conflicten moet beslechten tussen investeerders en overheden, red.) moet van tafel. Het is van tafel. Er is gezegd: We willen dat publieke diensten het domein van overheden en democratische besluitvorming blijven. Dat hebben we voor elkaar gekregen. Ten derde: we willen niet alleen afspraken over duurzaamheid, over arbeidsnormen, maar die moeten bindend worden. Dat zien we nu ook gebeuren.

"Met TTIP zijn we nog lang niet zo ver. Op bepaalde punten hebben de Amerikanen onvoldoende concessies gedaan. Dat is geen opvatting, dat is een feit. Over een paar weken zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Conclusie: TTIP gaat er onder de regering-Obama niet komen.

"Tegelijk zien we dat Ceta een nieuwe standaard kan worden. Dus moet je zorgen dat we TTIP na deze pauze, die er onvermijdelijk komt, naar hetzelfde niveau tillen. Dus ja, uiteindelijk moet het 'één pot nat' worden, maar wel op een hoger niveau."

Onder meer Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk willen de TTIP-onderhandelingen opschorten, andere landen willen juist vaart maken. Waar staat Nederland?
"Wat ik heb gezegd in de vergadering vandaag: Feit één is dat de Amerikanen niet voldoende bewegen. Feit twee: de regering-Obama nadert het einde. Drie: laten we dan realistisch zijn. We zitten in een stilstaande periode. We moeten die tijd gebruiken om na te denken, ook onderling, over hoe we verder willen gaan met TTIP onder een nieuwe Amerikaanse president. Ik zou het liefst alle belanghebbenden consulteren: van het mkb tot Greenpeace en de vakbonden."

Wat het EU-akkoord met Canada betreft, tekent zich voor Nederland nog een apart scenario af. Mocht dat Ceta-verdrag door de Tweede en Eerste Kamer komen, dan wacht ons waarschijnlijk een referendum in de stijl van het Oekraïne-referendum dit jaar. Houdt u daar al rekening mee?

"Daar heeft de regering niets over te zeggen, zo werkt dat in een democratie. Burgers moeten het initiatief nemen. Prima. Democratie is niet voor bange mensen. Als dit verdrag er komt volgens onze voorwaarden, is het een verdrag dat niet alleen goed is voor grote bedrijven, maar vooral voor het midden- en kleinbedrijf. Het wordt ook een internationale standaard op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Daar zal ik mij volledig achter scharen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden