Dwarsbomen

Minister Ploumen dwarsboomt anti-abortusplan Trump

Minister Lilianne Ploumen Beeld ANP
Minister Lilianne PloumenBeeld ANP

Nederland kruist de degens met president Trump. Minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking gaat op zoek naar honderden miljoenen om daarmee Afrikaanse meisjes en vrouwen te helpen, nu Trump hen in de steek laat.

Sybilla Claus

'Love the Netherlands', en 'Sorry dat onze regering bestaat uit oude witte vrouwenhaters'. Het zijn enkele juichende Amerikaanse reacties op het Instagram-account van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking), nadat zij bekendmaakte dat Nederland de kar trekt om meisjes en vrouwen te behoeden voor ongewenste zwangerschappen. "Hartverwarmend", zegt Ploumen die zich op haar account voorstelt als 'Minister en - overbodig om te vermelden - feminist'.

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump schrapte maandag de financiering van organisaties die in arme landen een veilige abortus aanbieden. Hij schrapt direct ál het Amerikaanse hulpgeld op dit vlak, zo'n 600 miljoen dollar, terwijl dat ook wordt gebruikt om te helpen bij gezinsplanning, seksuele voorlichting, verstrekken van de pil en condooms en begeleiding bij bevallingen.

"Zeer teleurstellend. Slecht voor heel veel vrouwen in ontwikkelingslanden", vindt Ploumen. De minister wil het gat van Trump vullen met een nieuw internationaal fonds voor meisjes en vrouwen. Het initiatief is zo opmerkelijk dat nu de BBC en Financial Times bij haar langs komen en Amerikaanse vrouwen hun dank uitspreken.

Waarom gaat de zelfstandigheid van meisjes haar zo aan het hart? "Zo lang als ik me kan herinneren ben ik feminist. Nederland heeft ook een lange traditie van openlijk praten over seks en van het steunen van rechten van meisjes en vrouwen." Jaarlijks worden nog een miljoen meisjes op hun veertiende uitgehuwelijkt om vervolgens te bevallen.

Vele miljoenen worden er genitaal verminkt. "We zijn er echt nog lang niet", aldus Ploumen. "Een meisje moet zelf beslissen óf ze seks wil en of daar een kind uit voortkomt. Met ons beleid zijn wij op de goede weg, maar het gat van 600 miljoen dat Trump slaat, doorkruist dat", zegt Ploumen.

Nu is de minister druk aan het bellen met collega-ministers in Noord-Europa en Zuid-Amerika die hier ook groot belang aan hechten. Maar bovendien met bedrijven en internationale hulporganisaties die aan het fonds willen bijdragen. Met wie zij spreekt wil Ploumen nog even voor zich houden. Ze moet ook nog bekijken hoeveel Nederland zelf kan bijdragen.

Vooral vrouwen in Afrika zullen volgens haar de gevolgen van het besluit in Washington voelen. "Verbieden leidt niet tot minder abortussen, maar tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en meer moedersterfte."

Afrika gaat rap richting twee miljard burgers, omdat juist daar in de armste landen de bevolkingsgroei het hoogst is. Dat is een ramp voor Afrika's welvaart. En voor de Europese Unie, die nu al kampt met een toestroom van economische gelukszoekers. Ploumen: "In partnerlanden als Rwanda, Kenia, Burundi en Ghana gaat het best goed. Maar sommige landen zijn te arm om dit beleid uit te voeren, terwijl andere, zoals Soedan, meisjes helemaal geen rechten willen geven. Zuid-Soedan luistert maar doet niets, omdat vrouwen daar niets voorstellen. Gambia was notoir onwillig. In Mali komt weinig van de grond, terwijl daar enorme groei is."

Elk jaar extra op school betekent voor Afrikaanse meisjes één baby minder, zo zeggen hulporganisaties. "Als vrouwen gelijke rechten hebben, heeft dat een enorme impact op de economische groei van een land", weet de minister. "Dan kan het zelf banen voor jongeren creëren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden