Minister Plasterk 'zeer verbaasd' over miljoen euro voor verhuizing woonwagens

Plasterk. Beeld ANP
Plasterk.Beeld ANP

Minister van Binnenlandse Zaken Plasterk toonde zich vandaag 'zeer verbaasd' over het nieuws dat de gemeente Maastricht een miljoen euro heeft betaald voor het verplaatsen van een aantal woonwagens uit het kamp Vinkeslag. De minister reageerde in de Tweede Kamer op vragen van VVD-Kamerlid Taverne.

Joost de Vries

NOS-programma Nieuwsuur berichtte gisteren dat één familie uit het woonwagenkamp van de gemeente Maastricht een miljoen euro had gekregen voor de verhuizing van hun drie woonwagens. De verhuizing kostte echter ongeveer een ton. Minister Plasterk zal in een ambtsbericht burgemeester Hoes van Maastricht om opheldering vragen. Hij benadrukte echter dat veel van de vragen van de Kamer thuishoren in de raadsvergadering van de gemeente Maastricht. 'We moeten de debatten van de gemeenteraad niet overnemen.'

De PVV noemde het nieuws 'volslagen achtelijk'. Die woorden wilde minister Plasterk echter niet overnemen. Hij vond het gepaster om vanuit zijn functie als bewindspersoon te zeggen 'zeer verbaasd' te zijn.

De Kamer wilde ook van de minister weten of de Wet Bibob in Maastricht is nageleefd. Dankzij deze wet kunnen gemeenten de achtergrond van een bedrijf of persoon onderzoeken. Als sprake is van malafide zaken kan een gemeente subsidies of vergunningen te verstrekken. Volgens Plasterk liep er nog onderzoek naar de betrokken woonwagenbewoners en kon hij hierover dus nog geen uitsluitsel geven.

Het woonwagenkamp Vinkeslag moest in 2003 verhuizen om plaats te maken voor een bedrijventerrein. De sanering en ombouw van Vinkenslag werd pas dit jaar afgerond. De gemeente Maastricht was bijna 10 miljoen euro meer kwijt dan was begroot, in totaal 45 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden