Minister Plasterk 'trots' op Big Brother Award

Minister Ronald Plasterk wint de Big Brother award. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk wint de Big Brother award.Beeld anp

De grootste privacyschenders van Nederland zijn minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en de Nationale Politie. Plasterk kreeg woensdag de publieksprijs bij de Big Brother Awards, korpschef Gerard Bouman ontving de expertprijs. De prijzen werden uitgereikt door de burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

Redactie

Plasterk werkt aan een afluisterwet, maar weigert te luisteren naar kritiek, aldus Bits of Freedom. De minister kreeg 57 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee de andere kandidaten, verzekeraar Achmea (biedt klanten een korting als ze hun persoonsgegevens delen, kreeg 26 procent) en softwaregigant Microsoft (slaat het gedrag van gebruikers op met het nieuwe besturingssysteem Windows 10, kreeg 17 procent).

Minister is 'trots'
De minister nam woensdag zijn prijs zelf in ontvangt. Hij gaf zelfs aan 'trots' te zijn om er te staan, maar ook zijn vraagtekens te hebben. "Ik hoop dat u, als activisten voor privacy, heel diep in uw hart ook wel begrip heeft voor de rol die we met de veiligheidsdiensten moeten spelen voor de veiligheid van ons allemaal", aldus Plasterk. "Dat er de afgelopen tien jaar in Nederland geen grote terroristische aanslag heeft plaatsgevonden gaat niet vanzelf, veiligheid moet permanent worden bevochten." Als politieke baas van de AIVD heb je volgens de minister 'de plicht' om privacy aan te tasten wanneer dat noodzakelijk is voor de nationale veiligheid.

De Nationale Politie krijgt de prijs van deskundigen voor zogeheten predictive policing. Aan de hand van gegevens denken rechercheurs te kunnen voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden. "Niet strafbaar gedrag, maar afwijkend gedrag wordt de basis van het politiewerk", verklaart Bits of Freedom.

Save harbor
De organisatie reikte ook een prijs uit voor de grootste voorvechter van privacy. Die ging naar de Oostenrijker Max Schrems. Hij won onlangs een historische rechtszaak tegen Facebook. Daardoor mogen persoonlijke gegevens van Europeanen niet zomaar op servers in de Verenigde Staten worden gezet. De 'Save harbour'-overeenkomst' werd daarmee feitelijk opgezegd.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde dankzij de Oostenrijker dat gegevens van Europeanen helemaal niet veilig zijn op Amerikaans grondgebied. Dat weten we sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. De Safe Harbor-regeling bevat te weinig waarborgen om de privacy van Europese burgers te beschermen, oordeelt het Hof. Daar komt bij dat Europese burgers op geen enkele manier kunnen protesteren tegen het surveilleren van de Amerikaanse geheime dienst.

De positieve privacyprijs heette vroeger de Winston Award, maar heet vanaf dit jaar de Felipe Rodriquez Award. Rodriquez was oprichter van provider XS4ALL, De Digitale Stad en het Meldpunt Kinderporno. Daarnaast was hij betrokken bij Bits of Freedom. Hij overleed begin oktober op 46-jarige leeftijd.

De Big Brother publieksprijs ging vorig jaar naar de toenmalige minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Hij 'won' ook in 2011 en 2013. De deskundigen kozen vorig jaar de Nederlandse scholen, die leerlinggegevens deelden met uitgevers. Klokkenluider Edward Snowden werd toen in het zonnetje gezet. De voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst lekt sinds 2013 documenten waaruit onder meer blijkt dat de NSA toegang heeft tot de servers van internetbedrijven als Google en Facebook.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden