Minister overweegt hogere leeftijdsgrens prostituees

den haag –- Minister Hirsch Ballin bekijkt of de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar moet. De minister van justitie zei dit gisteren in de Tweede Kamer tijdens het debat over zijn begroting voor volgend jaar.

Hirsch Ballin reageerde op een oproep van CDA-Kamerlid Van Haersma Buma. Die meent dat een hogere leeftijdsgrens helpt om gedwongen prostitutie onder jonge vrouwen te bestrijden. Hij wees erop dat Amsterdam om verhoging heeft gevraagd.

Volgens Hirsch Ballin is bij de legalisering van de prostitutie bewust gekozen voor 18 jaar. „Daar zit een hele discussie achter over de vrijheid van mensen om in de prostitutie te gaan. Maar Van Haersma Buma geeft precies aan waarom die discussie voor ons niet gesloten is”, aldus de minister.

Met het CDA bepleiten ook de fracties van PVV, ChristenUnie en SGP een hogere leeftijdsgrens. VVD-Kamerlid Teeven had dinsdag gezegd dat er met hem over valt te praten als onvrijwillige prostitutie zo beter kan worden aangepakt. Dat nam hij gisteren niet terug. „Maar we zien op het eerste gezicht nog niet meteen dat dat een oplossing is”, voegde hij er wel aan toe.

In reactie op pleidooien vanuit de Kamer voor hogere straffen zei Hirsch Ballin dat hij ervoor openstaat om de strafmaat op enkele afzonderlijke punten te bekijken. Een algehele verhoging van de straffen is niet nodig. „De gemiddelde duur van de celstraf is in Nederland weliswaar lager dan in andere westerse landen, maar mensen moeten hier wel een groter deel van hun straf uitzitten dan elders.”

De minister verwacht veel van een striktere tenuitvoerlegging van straffen. Vijftigduizend veroordeelden hebben er nog één openstaan. Voor tweederde betreft het boetes, verder zijn het vooral gevangenisstraffen. De minister denkt dat opsporingsverzoeken op internet kunnen helpen dat veroordeelden zich melden voor het uitzitten van hun straf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden