Minister Moyo: van kritische geest tot Mugabes spindoctor

Al sinds zijn plotselinge duik in de politiek, wordt hij met argusogen bekeken, door het volk, maar ook door partijgenoten. Hoe kan een professor in Zimbabwe die voorheen scherpe kritiek leverde op president Mugabe ineens zo volledig omslaan en diens rechterhand worden?

Jonathan Moyo, minister van informatie, is volgens menig Zimbabwaan 'de meest gehate man van het land'. Pogingen van collega-ministers om hem aan de kant te schuiven mislukken echter steevast. Mugabe heeft grote bewondering voor zijn 'spindoctor', wiens aanvallen op blanken vaak nog bizarder zijn dan die van de president zelf.

Maar het gaat erop lijken dat Moyo (44) zijn hand overspeelt. 'Mugabe geconfronteerd met opstand in zijn partij', kopte een Zuid-Afrikaanse krant gisteren. Parlementsleden weigerden maandag opnieuw de omstreden mediawet te aanvaarden, die het sluitstuk is van Moyo's journalistenhaat. ,,Hij mag deze wet niet gebruiken voor zijn eigen persoonlijke oorlogen met redacteuren'', zei een anonieme parlementariër van de regeringspartij.

Moyo's razendsnelle stijging tot Mugabe's belangrijkste propagandist verbaasde vriend en vijand. Drie jaar geleden was hij nog professor aan de Universiteit van Witwatersrand in Zuid-Afrika, waar hij kritische stukken schreef over de president. ,,Zijn angstwekkende neigingen om zichzelf in de voet te schieten zijn een nationaal probleem geworden, dat spoedig moet worden aangepakt'', schreef Moyo in mei 1999 in de Zimbabwe Mirror.

Nog geen halfjaar later draaide hij 180 graden om en besloot hij 'zijn land te gaan dienen'. Aanvankelijk was 'professor Sheraton' (hij woonde in het Sheraton-hotel in Harare) vermakelijk, zoals hij op het hotelgazon parmantig voor tv-camera's leugens stond te debiteren. Maar nadat hij een aantal Britse correspondenten het land uitzette en lokale journalisten bedreigde, was hij al gauw niet meer grappig. Met zijn tomeloze energie, scherpe intellect en meningen over alles, van politiek tot voetbal, is hij voortdurend op de staatstv. Staatskrant The Herald wordt de Daily Moyo genoemd.

Intern wordt de kritiek echter steeds groter. Vice-presidenten Msika en Muzenda hebben al geprobeerd Mugabe over te halen Moyo te ontslaan. Ook zijn niet-revolutionaire verleden ligt onder vuur. Zijn bewering dat hij heeft meegevochten tegen het blanke bewind, werd onlangs ontmaskerd door een commandant, die zei dat Moyo na zes weken uit het leger vertrok. 'Hij was de eerste succesvolle deserteur. Anderen die ontsnapten wisten we te pakken, maar Moyo niet.' Het zou de nekslag kunnen zijn voor de professor, die bovendien door de FBI wordt doorgelicht omdat hij 200000 dollar zou hebben verduisterd van de Ford Foundation in Kenia, waar hij ooit werkte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden