'Minister moet ongezien kunnen beslissen'

Ad Koppejan:
Ad Koppejan: "Er komt een definitieve oplossing voor Mauro."Beeld ANP

INTERVIEW | Het moet asieladvocaten onmogelijk worden gemaakt om gevallen waarin de minister zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt, te 'wobben' (via de Wet Openbaarheid Bestuur - red.). Zo hoopt CDA-Kamerlid Ad Koppejan dat de bewindsman voor toekomstige Mauro's "meer zijn hart kan laten spreken".

Cyntha van Gorp en Jurre Plantinga

Donderdag was het crisis, gisteren stond er 'een gelukkige christen-democraat'. Wat is er veranderd?

"Donderdag zou Mauro worden uitgezet. Dinsdag was de uitkomst dat Mauro kan blijven via een studievisum, die hij in Nederland mag aanvragen. Natuurlijk was Mauro liever permanent hier gebleven, maar laten we eerlijk zijn: andere mogelijkheden waren al uitgeprobeerd. Drie bewindspersonen - Hirsch Ballin, Albayrak en Leers - hebben geoordeeld dat er voor hem geen uitzondering kan worden gemaakt. Dit was nu echt de meest haalbare oplossing, die we helaas niet konden verzilveren doordat Tofik Dibi van GroenLinks zijn motie niet in stemming bracht. Na afloop zei Dibi: 'We hebben gegokt en verloren'. Dat zouden mijn woorden nooit zijn."

Maar wat als Mauro straks zijn opleiding niet haalt, moet hij dan alsnog terug naar Angola?

"Mij is verzekerd dat hij echt niet het land wordt uitgezet na het eerste het beste tentamen waarvoor hij zakt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het die jongen gaat lukken. Als je alleen al ziet hoe hij zich hier doorheen slaat."

Als u terugkijkt op de afgelopen dagen, was het dan de moeite waard? Had u dit niet liever achter de schermen opgelost?

"Ik vind het de moeite waard. Het heeft ons wel wat gekost, maar we hebben als fractie het juiste besluit genomen. Niettemin vindt de hele CDA-fractie dat je zulke dingen beter achter de schermen kunt oplossen. De minister moet veel meer gebruik kunnen maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Dat hij dat niet doet, komt doordat asieladvocaten zijn overwegingen kunnen 'wobben' en dat heeft een precedentwerking. Wij stellen daarom voor om die WOB-mogelijkheid terug te draaien. Dan krijgt de minister meer de ruimte om zijn hart te laten spreken."

Hoe moet het nu verder?

"Ik heb er alle vertrouwen in dat in de loop van de tijd andere oplossingen voor Mauro komen, zodat hij hier definitief kan blijven. Bijvoorbeeld doordat hij kennismigrant wordt, of doordat er ergens de komende jaren een structurele regeling komt voor gevallen als Mauro, zoals het CDA-congres ons en de minister heeft opgedragen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden