Minister maant leerkrachten om schooladvies bij te stellen

Bussemaker stuurt brief naar scholen: Laat Citoscore leidend zijn

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Als de Citoscore hoger uitpakt dan het schooladvies, moet de Citoscore leidend zijn. Leerkracht, stel je advies in zo'n geval bij. Een brief met deze boodschap van het ministerie van onderwijs ploft binnenkort op de mat van alle basisscholen.

Leerkrachten mogen nu nog vasthouden aan hun lagere advies, als ze dat goed kunnen onderbouwen. Maar minister Bussemaker voelt wel voor strengere regels, zei ze gisteren in het tv-programma WNL op zondag. "Misschien moeten we voor volgend jaar de wet al herzien." Tot die tijd houdt ze het bij een oproep per brief: "Jongens, dit moeten jullie doen."

Bussemaker reageert hiermee op het jaarverslag van de Onderwijsinspectie eerder deze maand. Daaruit blijkt dat kinderen van laagopgeleide ouders het op school minder ver schoppen dan kinderen van hoogopgeleide ouders, ook als ze even slim zijn.

Het zwaarwegende schooladvies blijkt een van de drempels: bij een hogere Citoscore stellen leerkrachten hun advies eerder bij als een kind hoogopgeleide ouders heeft. Terwijl ze bij een kind van laagopgeleide ouders vaker vasthouden aan hun advies voor een lager onderwijstype.

Volgens de Inspectie stappen hoogopgeleide ouders sneller naar de school van hun kind om een hoger advies af te dwingen. Ook speelt mee dat leraren vaak onbewust lagere verwachtingen hebben van kinderen met laagopgeleide ouders.

Aan deze kansenongelijkheid willen Bussemaker en staatssecretaris Dekker een einde maken; ze gaan erover in gesprek met de Kamer. Daarmee blijft het dus onrustig rond de Cito Eindtoets. Pas sinds vorig jaar stellen basisscholen hun advies op vóórdat de eindtoets wordt afgenomen. Die maatregel was bedoeld omdat de Citotoets wel erg veel nadruk had gekregen op veel scholen.

"De Cito was verworden tot een eindexamen van het basisonderwijs", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Er was veel stress omheen. Terwijl de toets ooit was bedoeld als een laatste check." Toch overweegt Bussemaker nu weer om de eindtoets te verplaatsen naar een eerder moment in het schooljaar. Ook hierover moet ze met de Kamer in debat.

De minister maakte gisteren ook bekend dat ze een wetsvoorstel heeft ingediend dat ervoor moet zorgen dat studenten worden toegelaten tot een mbo-opleiding van hun keuze. Nu is de selectie vaak 'subjectief', aldus de minister; ook met de juiste vooropleiding lopen studenten soms tegen een dichte deur aan.

Met de nieuwe wet hoopt Bussemaker de overgang tussen het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs te vergemakkelijken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden