Minister levert verguisd vlees persoonlijk af

Het zal nog even duren voor de vleessector in Wales er de eerste shilling aan verdient, maar de eerste order op het continent voor Brits rundvlees is geboekt. De Diemense groothandel Ven gaat het door de BSE-crisis verguisde product importeren. Namens de opgetogen regering Blair kwam Wales' landbouwminister Christine Gwyther de eerste partij van ,,'s werelds best gecontroleerde vlees'' gisteren zelf brengen.

De Britse premier moest zich verontschuldigen voor de ondertekening van het contract in het gewoel van de horeca-vakbeurs Horecava in de Amsterdamse Rai. Maar een beleefd applausje en een veelbetekenende hint voor potentiële afnemers in andere landen kwam per fax: ,,De beslissing van een grote speler op de Nederlandse markt voor dit contract onderstreept het feit dat ons kwalitatief hoogwaardige vlees gewild is in de rest van Europa'', aldus Blair. Ook landbouwminister Gwyther hoopt vurig dat de overeenkomst met Ven Internationale Versmarkt -voor de jaarlijkse levering van 350 ton Brits rundvlees ter waarde van 10 miljoen gulden- het ijs in de rest van Europa doet smelten.

Voor Ven -die het vlees voornamelijk levert aan restaurants- maakt het contract slechts een klein deel uit van de omzet. Maar het bedrijf is trots het ,,best gegarandeerde vlees van de wereld'' aan te bieden. Ven koopt het vlees bij de St. Merryn Food Group, naar eigen zeggen met ruim 2000 werknemers de grootste vleesverwerker van het Ver enigd Koninkrijk. Volgens kwaliteitsmanager John Dracup kan de misère rond het Britse vlees uiteindelijk positief uitpakken, maar hij hanteert voorzichtige prognoses. ,,Een tweede schandaal zou funest zijn en zal ons ook niet overkomen'', zegt Dracup. ,,We hebben miljoenen in kwaliteitszorg gestoken. Maar het terugwinnen van klanten kan slechts met kleine stapjes.''

Via de al bestaande contacten voor de levering van lamsvlees uit Wales onderhandelt Merryn ook met afnemers in België, Luxemburg en Italië. ,,En twee bedrijven in Frankrijk zijn zeer geïnteresseerd, maar zolang de Franse overheid ons dwarsboomt, mogen we daar geen zaken doen. We zijn niet bereid tot het plegen van illegale handelingen'', zegt Dracup droog.

,,Frankrijk breekt met de afspraken'', zegt minister Gwyther, ,,en ik ga er nog steeds van uit dat dat snel is afgelopen. En waarom ook niet? Dit vlees is bij uitstek geschikt voor toprestaurants. Alle extra kwaliteitszorg maakt het vlees duurder, maar ook beter. En vergeet niet dat het lamsvlees uit Wales al een uitstekende reputatie heeft.''

De lammeren moeten dus de weg banen voor de runderen. Dat is ook de filosofie van Welsh Lamb and Beef Promotions, de organisatie die de vleessector al vanaf 1983 op de Europese kaart probeert te zetten. ,,Net toen de promotie van rundvlees goed op gang was, kwam de BSE-crisis ertussen'', zegt voorzitter Rees Roberts. ,,Augustus vorig jaar hervatten we de activiteiten. Dat heeft al wat verkoop opgeleverd, maar nu hebben we dan ook een contract voor langere tijd. We hebben goede hoop dat er nu meer volgen. Dat is hard nodig, want de BSE-crisis en de nasleep daarvan hebben ons handenvol geld gekost. Het zal nog lang duren voor we de economische schade enigszins te boven zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden