Minister lekte gegevens van Deense premier

Debat over te nauwe banden tussen voorlichters en journalisten laait op

De Deense ex-minister van belastingen Troels Lund Poulsen is tijdelijk teruggetreden als volksvertegenwoordiger. Hij blijkt als minister betrokken te zijn geweest bij pogingen om toenmalig oppositieleidster Helle Thorning-Schmidt, tegenwoordig premier, te beschadigen door het lekken van belastinggegevens.

De Deense tabloid Ekstra Bladet heeft onthuld dat de voorlichter van Poulsen in 2010 vertrouwelijke belastinggegevens aanbood over Thorning-Schmidt. De krant ging destijds niet op het aanbod in, omdat de krant niet het gehele belastingrapport kon inzien, alleen delen ervan. Dit najaar, kort voor de parlementsverkiezingen in september, kwam vervolgens het B.T., een andere Deense tabloid, wél met een groot artikel over vermeend belastinggesjoemel van Thorning-Schmidt en haar echtgenoot Stephen Kinnock (zoon van de ex-leider van de Britse Labourpartij). Hierbij plaatste die krant ook het volledige belastingrapport.

Die publicaties kwamen hard aan, verklaarde Kinnock later. Vooral omdat de belastingdienst eerder had geconcludeerd dat het echtpaar niet had gesjoemeld. Thorning-Schmidt behaalde ondanks de negatieve publiciteit in september een nipte overwinning op de centrum-rechtse alliantie.

Ekstra Bladet besloot na lang wikken en wegen om te breken met een van de basisprincipes van de journalistiek: bronbescherming. "We zijn niet op de wereld om machtsmisbruik te verhullen", aldus de hoofdredacteur. Hij meende dat de krant de persvoorlichter niet langer kon beschermen omdat de directeur van de Belastingdienst Kopenhagen inmiddels had verklaard dat zowel de toenmalige belastingminister, als zijn voorlichter en een departements-chef politieke druk uitoefenden rond het toenmalige besluit van de Belastingdienst over Thorning-Schmidt en haar echtgenoot.

De politieke commentatoren hebben onthutst gereageerd. Dit schaadt het imago van Denemarken, als het op een na minst corrupte land ter wereld, meende een van hen. Ook woedt er nu een debat over te nauwe banden tussen ministeriële voorlichters en journalisten. De voorlichter in kwestie is getrouwd met de chef van een nieuwsstation. Zij is inmiddels tijdelijk overgeplaatst.

Daarnaast is de prangende vraag: hoeveel wist de vorige premier, Lars Løkke Rasmussen? Tijdens een persconferentie bezwoer hij niets te maken te hebben gehad met de poging Thorning-Schmidt te beschadigen. Die persconferentie eindigde dramatisch, omdat de liberale ex-premier niet uit zijn woorden kon komen. "Ik heb geheel schone handen," aldus een zichtbaar aangeslagen Rasmussen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden