Minister Koolmees verscherpt het toezicht op nalatig UWV

Beeld ANP

Het UWV komt onder verscherpt toezicht. Minister Koolmees wil zo een einde maken aan gesjoemel met uitkeringen.

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken trekt de teugels aan bij uitkeringsorganisatie UWV. Er komen diverse onderzoeken om de werkwijze te verbeteren. Dit moet een einde maken aan de fraude met werkloosheidsuitkeringen. Koolmees signaleert dat er bij het UWV ‘onvoldoende urgentie’ was om het verstrekken van uitkeringen goed te controleren.

In januari wil Koolmees de eerste resultaten op tafel hebben en informeert hij de Tweede Kamer. Bekeken wordt of het UWV gegevens beter kan benutten om risico op fraude tegen te gaan. Kan het UWV door het combineren van data zien dat tientallen mensen op één adres staan ingeschreven? Als dat zichtbaar is, kan er onmiddellijk een alarmbel afgaan.

Ook de cultuur binnen de organisatie wordt tegen het licht gehouden. De fraude was intern bekend. De minister zei in het Kamerdebat over de kwestie dat hij van de UWV-leiding de verzekering kreeg dat interne en externe signalen over fraude serieus worden genomen. In de Tweede Kamer bestaat daarover twijfel.

Draaideur

‘Nieuwsuur’ bracht afgelopen maanden aan het licht dat met name arbeidsmigranten op grote schaal misbruik maken van WW-uitkeringen. Zij werken zes maanden bij een bedrijf (de minimale periode om WW-rechten op te bouwen), vragen een uitkering aan en vertrekken naar het land van herkomst. Omdat zij niet zijn ontslagen hebben zij geen recht op een uitkering. Maar het UWV controleert dit nauwelijks.

Het resultaat is dat zij zes maanden werken, drie maanden naar huis gaan, weer zes maanden werken en opnieuw een uitkering aanvragen. Zo blijft deze draaideur in beweging. 

Wie een uitkering heeft, moet solliciteren. Dat lossen tussenpersonen op voor de fraudeurs; zij sturen nep-sollicitatiebrieven en vervalsen handtekeningen. De tussenpersoon fungeert ook als postadres met als gevolg dat soms tientallen mensen met een uitkering bij het UWV op één adres staan ingeschreven.

Er bovenop

De Tweede Kamer is boos. “Een betaalde vakantie is onacceptabel”, vindt Steven van Weyenberg (D66), Jasper van Dijk (SP) wil verantwoordelijken straffen en volgens Pieter Heerma (CDA) is het tijd om ‘lessen te trekken’.

Koolmees wist in het debat de verontwaardiging van de Kamer te weerstaan door te zeggen dat hij er bovenop zit. “Het moet beter”, zei hij. Volgens hem is er voldoende capaciteit bij de uitkeringsorganisatie om meer te controleren. Maar hij sluit niet uit dat de onderzoeken uitwijzen dat er geld bij moet.

De minister wil dat het UWV bij de uitkeringen uitgaat van de adressen die gemeenten in hun administratie hebben zitten. Dat moet fraude via malafide tussenpersonen voorkomen.

Een deel van de Kamer verwijt de minister dat hij te laat ingrijpt bij het UWV. Koolmees zei dat er meerdere onderzoeken zijn gedaan naar arbeidsmigratie en uitkeringen, ook door zijn voorganger Lodewijk Asscher. Er zijn ook maatregelen genomen, maar ‘een structurele aanpassing van het systeem’ is uitgebleven. Bovendien is er ‘meer arbeidsmigratie en worden fraudeurs geraffineerd’.

Lees ook

Inspectie: De nieuwe ontslagwet pakt slecht uit voor werknemers 

De Inspectie SZW concludeert dat er bij ontslagprocedures nauwelijks naar werknemers wordt geluisterd. Het UWV gaat bijna uitsluitend af op informatie van het bedrijf en controleert die niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden