Interview

Minister Koolmees: ‘Ik slaak nog wel even een tijdje een paar zuchten van verlichting’

Nu FNV en CNV hebben ingestemd met het pensioenakkoord kan minister Koolmees opgelucht ademhalen. Het is ook het begin van een grote berg werk om de pensioenen werkelijk te veranderen.

Onmiddellijk na het bekend worden van de uitslag van het referendum onder de leden van de FNV stapte Wouter Koolmees de straat op. Een wandelingetje met zijn dochter op en neer naar de stomerij. Een diepe zucht en frisse lucht en de spanning viel van de bewindsman af. Het ‘het is gelukt’, waarmee hij dinsdag het pensioenakkoord bij de presentatie aankondigde werd uiteindelijk zaterdag echt werkelijkheid. “Deze dag is een mijlpaal, zeker”, aldus de opgeluchte Koolmees. “Ik slaak nog wel even een tijdje een paar zuchten van verlichting.”

Aanstaande dinsdag, als ook de VCP, derde vakcentrale, het oordeel over het pensioenakkoord bekendmaakt, stuurt Koolmees onmiddellijk een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om de AOW-leeftijd te bevriezen. Voor 1 juli moeten de beide kamers daarover een oordeel geven om alles per 1 januari in te laten gaan. Vorige week, aldus Koolmees, is, onmiddellijk nadat overeenstemming met de sociale partners was bereikt, is de Raad van State om een spoedadvies gevraagd over de (tijdelijke) bevriezing van de AOW-leeftijd. Dat advies is er inmiddels.

Concrete pensioenuitkering

Er komt nog veel werk aan, benadrukt Koolmees. “We gaan nu werkgroepen opzetten, met daarin de vakbeweging, de werkgevers en de overheid, die alle afspraken in concrete maatregelen moeten omzetten. Niet alleen over het nieuwe, in de toekomst beter houdbare pensioen, maar ook over de koppeling over een aantal jaar van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting. Daarbij zijn inderdaad nog heel wat beren op de weg, maar aan ons nu de taak alle beren op te ruimen.”

Een behoorlijk aantal pensioenfondsen zal daarbij de werkgroepen adviseren. Inmiddels heeft een aantal pensioenfondsen, zo laat Koolmees weten, al proefberekeningen gemaakt over wat alle afspraken uit het pensioenakkoord betekenen voor een concrete pensioenuitkering.

Koolmees is opgelucht en prijst de vakbeweging na de overweldigende meerderheid onder de leden van CNV en FNV die het pensioenakkoord steunen. “Het is knap van de vakbonden de afgelopen week hebben gedaan. Al die bijeenkomsten. Prima. Zo zie je: samenwerking loont. We hebben ook zaterdag een enorme stap vooruit gezet.”

Lees ook:

Champagne bij FNV-bestuur, maar ook de belofte de tegenstem serieus te nemen

Het ledenparlement van vakbond FNV gaat akkoord met het voorlopige pensioenakkoord. De ledenparlementariërs lieten zich adviseren door de bijna 400.000 FNV-leden die tijdens een referendum hun stem uit hebben gebracht. 

Het groene licht van de FNV is een belangrijke opsteker voor Koolmees

Minister Koolmees is ‘erg blij’ dat de FNV instemt met het pensioenakkoord. Het is een belangrijke opsteker voor Rutte III.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden