Opinie

Minister, kom de mariniers tegemoet

Minister Ank Bijleveld van defensie tijdens een bezoek aan Mali, waar 250 Nederlandse militairen meedoen aan een VN-missie. Beeld ANP
Minister Ank Bijleveld van defensie tijdens een bezoek aan Mali, waar 250 Nederlandse militairen meedoen aan een VN-missie.Beeld ANP

Decennialang heeft de politiek bezuinigd op defensie, maar nu is voor het defensiepersoneel terecht de maat vol, schrijft Gert-Jan Ludden van SVDC, een adviesbureau in crisisbeheersing.

De defensieorganisatie is sinds 1989 meedogenloos gereorganiseerd. De inkt van het ene plan was nog niet droog of het andere reorganisatieplan diende zich alweer aan. Een herstructurering die niet vanuit efficiencyoverwegingen, maar vanuit ordinaire bezuinigingsmaatregelen is doorgevoerd.

Decennialang is defensie een speelbal geweest van politiek gekleurde beslissingen. Kazernes zijn gesloten, eenheden zijn opgeheven, materieel is afgestoten en de mogelijkheid tot oefenen werd ingeperkt. De krijgsmacht is tot op het bot uitgekleed in een tijdsframe waarin het er niet veiliger op werd in de wereld. Ook de nationale veiligheid is daarmee geweld aangedaan.

Deze inkrimping van de krijgsmacht heeft zijn tol geëist van het personeel. Banen gingen verloren, er was minder carrièreperspectief en de uitstroom van personeel nam toe. Tel daarbij op de druk van uitzendingen naar missiegebieden. Dat alles maakt het er niet rooskleuriger op voor het personeel.

De herstructurering heeft doorgang kunnen vinden dankzij de loyaliteit van het defensiepersoneel. Vakbonden en medezeggenschapsorganen sputterden wel eens, maar werden genegeerd. Commandanten waren het vaak oneens met de reorganisaties, maar voerden die door, omdat ze hun eigen carrière niet in de waagschaal wilden stellen.

Wake-upcall

De rek is er nu uit bij het personeel en het is niet verwonderlijk dat de mariniers uit Doorn in opstand komen. Er is jaren geleden over hen besloten te verhuizen naar Vlissingen, maar niet in overleg met hen. Dat deze groep nu een tegengeluid geeft in het belang van hun gezinnen en families, is volstrekt begrijpelijk. Dat ook de commandant van het Korps Mariniers zich publiekelijk achter hen schaart, is dapper. Deze marinierskwestie staat niet op zich, maar weerspiegelt een latent aanwezige onvrede onder het defensiepersoneel.

De discussie rond de verhuizing van de mariniers kan worden gezien als een wake-upcall. Het is een uiting van het toenemend wantrouwen in de overheid en de defensieleiding. Laat dit een signaal zijn voor onze politieke beslissers die doorgaans belangen nastreven die de defensieorganisatie niet dienen. Recentelijk heeft de minister van defensie haar defensienota 'Investeren in onze mensen, slagkracht en zichtbaarheid' gepresenteerd. Laat ze de daad bij het woord voegen en de mariniers tegemoet komen. Dat zou pas getuigen van politiek-bestuurlijke moed.

Lees ook:

Kamer heroverweegt verhuizing: te veel mariniers dreigen met ontslag

De controversiële verhuizing van het Korps Mariniers naar Vlissingen komt op de helling te staan. Nu de verhuisdatum van 2022 dichterbij komt, stijgt het aantal mariniers dat ontslag neemt fors.

Het geweeklaag van de mariniers over Vlissingen, ik begreep het niet

Verslaggever Wim Boevink vroeg zich onlangs af wat de mariniers nou tegen hebben op Vlissingen en ging zelf naar Zeeland. 'Ons hotel lag vlak achter de boulevard, in de buurt van de monumentale Leeuwentrap, waarlangs je de dijk beklom. Vlissingen sprak me zeer aan.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden