Minister kan subsidie aan celibataire homovoorlichters niet stoppen

Minister Jet Bussemaker. Beeld ANP
Minister Jet Bussemaker.Beeld ANP

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) kàn de subsidie aan homohulporganisatie Hart van Homo's helemaal niet stoppen. Dat zei ze woensdag tijdens een debat erover.

Redactie

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat ze daar een eind aan maakt, omdat de reformatorische organisatie zou oproepen tot een seksloos leven voor homo's.

VVD, D66 en GroenLinks vielen vorige maand over het missiestatement van de nieuwe organisatie. Daarin staat dat haar medewerkers 'zelf kiezen voor vriendschap zonder seksuele relatie'. Wie verkondigt dat je wel homo mag zijn maar niet mag praktiseren, verdiende wat betreft de partijen geen steun van de overheid.

Subsidievoorwaarden
Maar stoppen kan alleen als de club niet aan de subsidievoorwaarden voldoet, aldus Bussemaker, en dat is niet zo. Zou de bewindsvrouw nu ophouden met de financiële steun, dan kan de organisatie in beroep 'en dat kan ertoe leiden dat ik ze moet compenseren voor onterecht stoppen met subsidie.'

Ze wil ook niet stoppen, omdat Hart van Homo's volgens haar onthouding niet als enige oplossing biedt, homoseksualiteit bespreekbaar wil maken in streng-christelijke omgeving en tienduizenden jongeren bereikt die anders niet bereikt zouden worden. Donderdag praat de Kamer er opnieuw over.

Initiatiefnemer Herman van Wijngaarden wil geaardheid naar eigen zeggen vooral uit de taboesfeer halen. Nooit eerder pakte een stichting homo-emancipatie in reformatorische kringen zo grondig aan. Er komen trainingen voor docenten en lespakket voor leerlingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden