Minister Kamp wil gas uit Noordzee winnen

Beeld anp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil met gasbedrijven bekijken hoe Noordzeegas het best kan worden benut. In een interview met het AD wijst hij op het belang van fossiele brandstoffen. 'Het nog winbare Noordzeegas kan helpen de afhankelijkheid van import te beperken', aldus Kamp woensdag in de krant.

Kamp stelt dat het gas nog kan worden benut 'in de overgang naar een duurzame energievoorziening'. Over 8 jaar moeten windmolenparken op de Noordzee energie kunnen leveren aan ruim 5 miljoen huishoudens, maar tot die tijd blijft het belangrijk om gas te winnen, aldus Kamp. Het wordt lastiger om dat te doen, omdat de bestaande infrastructuur op zee dreigt te verdwijnen, omdat gasvelden raken uitgeput.

Volgens TNO en het ministerie van Economische Zaken zit er mogelijk 165 miljard kuub winbaar gas in onontdekte velden in de Noordzee. In bekende velden zit mogelijk nog 118 miljard. Nederland verbruikte vorig jaar 38 miljard kuub gas. Kamp wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Total en andere oliebedrijven zover krijgen dat zij aardgas uit de bodem van de Noordzee winnen.

Booreiland
Maarten van IJcken van de NAM zegt in de krant dat het een stuk duurder is het gas in de Noordzee te winnen dan op land. Voor elk gasveld moet een booreiland worden ingezet, die met leidingen het gas naar de wal brengen. 'Die kosten maak je bij een groot en een klein veld', aldus Van IJcken.

Volgens berekeningen is Nederland nog tot 2050 afhankelijk van fossiele brandstoffen. Eind 2010 heeft de regering al maatregelen genomen om gaswinning op de Noordzee te bevorderen. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een investeringsaftrek van 25 procent. Als een bedrijf met vergunning binnen twee jaar niet begint met winning, kunnen andere partijen aanspraak maken op de vergunning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden