Minister Kamp: we komen er wel uit

null Beeld anp
Beeld anp

Het was een uitzonderlijke situatie: minister Kamp die na afloop van de ministerraad de persconferentie gaf, terwijl premier Rutte gewoon in het land was. Rutte werd namelijk in beslag genomen door de voorbereidingen van het Torentjesoverleg met coalitiepartner PvdA, over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Vice-premier Asscher ontving ondertussen een Turkse delegatie.

Redactie

Maar zó uitzonderlijk, dat we ons zorgen moeten maken over het voortbestaan van de coalitie was de situatie nu ook weer niet, bezwoer Kamp tegenover de pers: "Er wordt hard aan gewerkt en ik ga er altijd vanuit dat ze er in slagen eruit te komen". Hij benadrukte dat het 'opblazen van het kabinet' niet aan de orde is, en dat partijen zoeken naar een oplossing. "We zijn hier aan begonnen om dit te doen tot 15 maart 2017, dat is onze ambitie."

Sinds 12:15 overleggen PvdA en VVD weer over de vraag of Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers noodopvang moet bieden of niet. Bij het overleg zijn behalve premier Rutte ook PvdA-leider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken, VVD) aanwezig.

PvdA en VVD verschillen van mening over de vraag hoe het kabinet moet reageren op een uitspraak van de Raad van Europa, afgelopen woensdag. Het Comité van Ministers oordeelde toen dat Nederland in strijd handelt met het Europees Sociaal Handvest door vreemdelingen niet van 'bed, bad en brood' te voorzien.

Als een verrassing kwam die uitspraak niet: in de afgelopen anderhalf jaar berispte de Raad van Europa Nederland al twee keer over de opvang van uitgeprocedeerde illegalen, en de uitspraak van woensdag was daar een bekrachtiging van.

Aanzuigende werking?
De PvdA vindt dat Nederland nu definitief gevolg moet geven aan de uitspraak. De VVD is daarentegen bang dat zoiets een 'aanzuigende werking' zou hebben op nieuwe vluchtelingen, en vreest bovendien dat er zo geen prikkel meer is voor illegalen om mee te werken aan hun uitzetting.

Het is nog maar de vraag of die aanzuigende werking ook echt bestaat. "Het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt wordt echt niet bepaald door bed-bad-broodopvang", zei hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover vanochtend in Trouw. "Andere factoren zijn oneindig veel belangrijker. Zoals de geopolitieke situatie. Sinds de Arabische Lente is de buffer in Noord-Afrika weggeslagen."

Een tegengeluid komt ook uit sommige lokale geledingen van de VVD. Zo is VVD-burgemeester Van Aartsen van Den Haag een voorstander van 'bed, bad en brood', zei hij gisteren: "'Wij willen niet allerlei zwervende types in de steden hebben".

Een meerderheid van de VVD-bestuurders in de twintig grootste gemeenten is het met hem eens, zo bleek vandaag uit een rondgang van NRC Handelsblad.

Gepolariseerd
Op landelijk niveau lijken de posities vooralsnog behoorlijk gepolariseerd. Kamp liet namelijk wel doorschemeren dat de partijen er vandaag misschien weer niet uit zouden komen, en dat het overleg door zou kunnen gaan na het weekend.

Bovendien staat er vanavond nog een afspraak op de agenda van het kabinet: het afscheidsetentje van de onlangs afgetreden minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. Toevallig was die laatste tot voor kort verantwoordelijk voor het dossier dat de partijen nu zo'n hoofdpijn oplevert, en was hij ook degene die een definitieve oplossing in november nog voor zich uit schoof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden