Minister Kamp terughoudend over belang schaliegas voor Nederland

null Beeld anp
Beeld anp

Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken relativeert het mogelijk belang van schaliegas in Nederland. De productie zal naar verwachting hooguit een paar procent bedragen van de huidige conventionele aardgasproductie, aldus de minister.

"De maximale productie aan schaliegas is, voor zover ik het nu kan overzien, 2 à 4 miljard kuub per jaar. Uit Groningen en andere velden halen we nu 80 miljard kuub aan conventioneel gas", vertelt Kamp aan de Volkskrant.

Schaliegas stroomt minder en is lastiger te winnen dan conventioneel gas. Kamp geeft aan dat voor schaliegas veel meer putten nodig zijn en dus meer boortorens. "Daar heb je in een dichtbevolkt land rekening mee te houden. Daarnaast is de winningstechniek anders, met het mogelijke risico van milieuvervuiling."

Kamp stelt zich niet negatief op tegenover schaliegaswinning. "Ik voorzie nu dat wij nog tien jaar lang netto-exporteur van aardgas zullen zijn, daarna worden we netto-importeur." Na 2020 daalt de productie van het gas in Groningen. "Vanaf dat kantelmoment zou schaliegas een rol kunnen spelen."

Hij wil eerst 'zakelijk' bekijken of het gas op een verantwoorde manier gewonnen kan worden. "Tegen tegenstanders van aardgaswinning of proefboringen naar schaliegas zeg ik: zout uw mening nog even op. Misschien verandert u wel van gedachten."

Waarom gedoe om schaliegas?
Schaliegas zit opgeslagen in een gesteente met een heel dichte structuur, 'schalie' genoemd. Om het gas eruit te krijgen, moet het gesteente ondergronds eerst gescheurd worden. Dit gebeurt door onder hoge druk water en chemicaliën in het gesteente te pompen om zo scheurtjes te creëren, ook wel 'fracken' genoemd.

Tegenstanders zijn bang dat dit 'fracken' schadelijk voor het milieu is. Zo tonen brouwers en bottelaars als Heineken en Coca Cola zich vandaag sceptisch over de winning van schaliegas. Zij sluiten zich aan bij waterleidingbedrijf Vitens, dat vorige week waarschuwde dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwater voorraden onherstelbaar beschadigd kunnen raken.

Schaliegas is een gevoelig onderwerp. Aan de ene kant is het relatief milieuvriendelijk omdat de verbranding van schaliegas per eenheid energie minder broeikasgas oplevert dan steenkool en olie. Aan de andere kant kan het juist schadelijk zijn voor het milieu en kan het leiden tot kleine aardschokken en bodemdaling. Onderzoeksbureau TNO heeft de voor- en tegenargumenten van schaliegas in kaart gebracht.

Het ministerie van Economische Zaken laat de mogelijke risico's en gevolgen van de opsporing en winning van schaliegas onderzoeken. Op haar site meldt het ministerie dat het onderzoek naar verwachting halverwege 2013 afgerond is. Tot die tijd worden er geen proefboringen naar schaliegas gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden