Minister houdt truckers langs A16 uit hun slaap

Minister Cora van Nieuwenhuizen deelt folders uit aan vrachtwagenchauffeurs om ze te informeren over de nieuwe regels dat het rusten op parkeerplaatsen op zondag niet meer is toegestaan.  Beeld ANP
Minister Cora van Nieuwenhuizen deelt folders uit aan vrachtwagenchauffeurs om ze te informeren over de nieuwe regels dat het rusten op parkeerplaatsen op zondag niet meer is toegestaan.Beeld ANP

Cora van Nieuwenhuizen, minister van verkeer, ging ze gisteren persoonlijk wakker maken om het nieuws te vertellen, de truckers op parkeerplaats Den Hoek langs de A16: slapen in de cabine mag niet meer, tenminste niet in het weekend.

Redactie

Vrachtwagenchauffeurs die hun verplichte weekendrust in hun truckcabine doorbrengen, riskeren een boete van 1500 euro voor hun werkgever. Het Europees Hof van Justitie heeft dat verbod afgekondigd, om uitbuiting van chauffeurs tegen te gaan.

De Inspectie Leefomgeving en Transport gebruikt deze maand om vrachtwagenchauffeurs op de nieuwe regel te wijzen. Vanaf volgende maand gaat de inspectie boetes uitdelen bij overtredingen, liet een woordvoerder weten. "We merken dat veel chauffeurs nog niet op de hoogte zijn van het verbod", zegt de woordvoerder.

Rusttijd

De flyers die gisteren aan tientallen vrachtwagenchauffeurs zijn uitgedeeld, zijn in meerdere talen opgesteld. Het zijn vaak Oost-Europese chauffeurs die de weekenden in hun cabine doorbrengen. In Duitsland en België gold het verbod al. Op een vraag van de Belgische Raad van Sate bepaalde het Europese Hof, dat het in de cabine doorbrengen van de wekelijkse rusttijd van 45 uur indruist tegen het wettelijke doel de arbeidsomstandigheden van de bestuurders te verbeteren.

Een chauffeur mag de dagelijkse rusttijd van ten minste elf uur wel in de cabine doorbrengen, mits de vrachtwagen behoorlijke slaapfaciliteiten biedt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden