Minister Hoekstra wil extra salaris ING-top ‘echt van tafel’

ING-topman Ralph Hamers zag zijn salaris met 50 procent groeien tot drie miljoen euro per jaar. Beeld ANP
ING-topman Ralph Hamers zag zijn salaris met 50 procent groeien tot drie miljoen euro per jaar.Beeld ANP

Het kabinet eist dat ING afziet van de enorme loonsverhoging voor de bestuursvoorzitter. Hoogleraar Bartman suggereert de Ondernemingskamer in te schakelen.

Jelle Brandsma en Jan Kleinnijenhuis

Het kabinet is vastbesloten ING Bank ertoe te bewegen de loonsverhoging voor bestuursvoorzitter Ralph Hamers van tafel te halen. Minister Wopke Hoekstra van financiën gaf die boodschap gisteren af in Brussel. Ondertussen bepleit hoogleraar ondernemingsrecht in Leiden Steef Bartman, tevens zelfstandig advocaat, een andere route. Hij denkt dat het beloningsbeleid van ING ook is aan te pakken via een uitspraak van de Ondernemingskamer.

Hoekstra zei in Brussel voor aanvang van de vergadering van de Europese ministers van financiën dat hij zoekt naar ‘wettelijke en niet-wettelijke’ manieren om de loonsverhoging van Hamers te voorkomen. “ING is geen koekjesfabriek maar een financiële instelling. Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het bijzonder.” Hij voegde er aan toe: “Het kabinet wil echt dat ING dit van tafel haalt.”

De toon van Hoekstra wordt scherper. Vorige week sprak hij ook al over het vertrouwen in de bancaire sector en toonde hij zich verder ‘verrast en verbaasd’ over de loonsverhoging van Hamers met 50 procent tot 3 miljoen euro per jaar. Hij zei opheldering te vragen maar gaf gisteren niet aan of er al contact is geweest met de bank.

Hij hield zich op de vlakte over het voorstel dat GroenLinks in de maak heeft om te regelen dat salarisverhogingen van bestuurders van belangrijke banken voortaan goedkeuring moeten hebben van de minister van financiën: “We moeten nog zien welke haken en ogen eraan kleven.” De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wilden gisteren niet reageren op het voorstel van GroenLinks. Zij willen eerst een uitgewerkt plan zien. De PvdA verklaarde eerder dat ING misschien weg moet als huisbankier van de overheid.

Na de bankencrisis legde het vorige kabinet van VVD en PvdA banken al een stevige beperking op voor de hoogte van bonussen. De salarisverhoging bij ING lijkt niet onder deze wet te vallen en de politiek staat daarom vooralsnog met lege handen.

Code Banken

Behalve nieuwe wetgeving is ook het ondernemingsrecht een methode om ING aan te pakken, zegt hoogleraar Steef Bartman in een column op de juridische website ‘mr-online’. Hij verwijst naar een zaak bij de Ondernemingskamer tegen (het voormalige) Fortis. Daarin luidde de uitspraak dat het bedrijf, als bank die verantwoordelijkheid draagt voor het geldverkeer, bij beslissingen rekening moet houden met ‘het maatschappelijk belang’. “Als systeembank word je getekend door het vertrouwen dat het publiek in je stelt, dus zal je extra zorgvuldig moeten zijn in je gedragingen”, zegt Bartman in een toelichting.

In 2010 hebben banken, in reactie op de financiële crisis, in de zogeheten Code Banken vastgelegd dat zij een ‘zorgvuldig, beheerst en duurzaam beloningsbeleid’ moeten voeren, dat bovendien kan rekenen op maatschappelijk draagvlak. Daarnaast is er een algemene code voor goed ondernemingsbestuur waaraan ook banken zich moeten houden.

Bartman denkt dat een uitspraak van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam op basis van die codes een kader kan scheppen voor de salarissen aan de top van banken. “Dat zou goed zijn voor de banken zelf, want het zal niet de laatste keer zijn dat dergelijke salarisstijgingen zich voordoen.” Een uitspraak van de Ondernemingskamer kan banken duidelijkheid bieden over hoe zij maatschappelijke opvattingen moeten meewegen, stelt Bartman.

- Premier Rutte deed vorige week al een moreel appèl op ING om de salarisverhoging terug te draaien

- Bedrijven hoeven hun topmannen niet noodzakelijk meer te betalen om een goede CEO aan te trekken, blijkt uit groot onderzoek van de Belgische Vlerick Business School.

- Zowel ASN als Triodos zien sinds donderdag honderden extra aanmeldingen voor rekeningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden