Minister heeft wel wat beters te doen dan piekeren over de koers van NRC Handelsblad

Martin Bosma, tweede man van de Partij voor de Vrijheid, moet eens wat minder bekrompen doen, vindt minister Marja van Bijsterveldt. Dat valt af te leiden uit hilarische antwoorden op Kamervragen van zijn kant. De minister antwoordde gisteren dat iedere journalist, 'zelfs als hij parlementariër is geworden', zich zou moeten spiegelen aan NRC-columnisten als Heldring en Hofland. "Hun scherpzinnige geest en gepolijste schrijfstijl zijn al decennia een toonbeeld van ausdauer, klasse en jeugdigheid."

Bosma was voor hij bij de PVV aan het werk ging, journalist. Hij werkte onder meer bij RTL Nieuws, de NOS en de Wereldomroep. In zijn huidige functie als PVV-Kamerlid vroeg hij een maand geleden aan Van Bijsterveldt of ze, net als hij, ook zo geschrokken was van het bericht dat 'SP-financier' Derk Sauer aandelen bezit in NRC Handelsblad.

Gisteren kwam het antwoord. De minister heeft wel wat beters te doen, schrijft ze - niet eens zo heel omfloerst. Op de vraag van Bosma: 'Was u ervan op de hoogte?' antwoordt Van Bijsterveldt: "Gelukkig niet. Het ministerie van OCW volgt de wederwaardigheden en faits divers rond de spreiding van aandelenbezit niet op de voet. Dat draagt bij aan een zo gering mogelijke bestuurlijke drukte, beperkte bureaucratische lasten en een optimale kernfocus op de kerntaken van het departement."

Hetzelfde antwoordt ze op de vraag of ze vindt of de minister toezicht moet houden op de scheiding tussen eigendom en redactie bij dagbladen. Daar gaat de Raad voor de Journalistiek al over.

Van Bijsterveldt vreest evenmin de kans dat NRC Handelsblad 'nog verder links georiënteerd raakt'. "Ik ga ervan uit dat de mate van Lux in de Libertas bij de redactie toereikend is", aldus de minister. 'Lux et Libertas' is het motto van NRC, en staat voor 'licht en vrijheid'. Van Bijsterveldt vervolgt met de mededeling dat abonnees nog altijd hun abonnement kunnen opzeggen, mocht de koers van de krant hen niet bevallen.

Bosma vroeg haar ook of ze "het gevoel deelt dat het eens zo trotse conservatief-liberale avondblad is verworden tot een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving".

Minister Van Bijsterveldt: "Mijn gevoelsleven heeft weinig raakvlakken met 'trotse conservatief-liberale tendenties', maar het primaire gevoel bij uw vraagstelling is er één van blijde bewondering voor het werk van columnisten Heldring en Hofland. [..] Lofzangen bieden deze columns, die zich kenmerken door een kritische journalistieke benadering, zelden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden