Minister Hedy d'Ancona 'buitengewoon hoopvol' over publieke omroep

Van onze mediaredactie HILVERSUM - Minister Hedy d'Ancona maakt zich geen al te grote zorgen over de toekomst van de publieke omroep. Bij de officiele opening van de nieuwe huisvesting van het Omroepmuseum vertelde zij gistermiddag “buitengewoon hoopvol te zijn gestemd over alles wat in dat verband nog mogelijk is”.

Maar dan moet voortvarend te werk worden gegaan om op korte termijn zichtbaar gestalte te geven aan de noodzakelijke vergaande samenwerking per televisiezender en op de vijf radiozenders.

Nu er voor die vergaande samenwerking volgens d'Ancona “geen barrieres meer zijn”, is het ook politiek zeer wenselijk dat de publieke omroeporganisaties zich de komende maanden duidelijk uitlaten over hun samenwerkingsplannen. De minister zei nog geen beslissing te hebben genomen aan welke programmatische ontwikkeling de voorkeur moet worden gegeven: aan de avond-, de zomer- of de dagprogrammering. D'Ancona gaat nog steeds uit van een marktaandeel van de publieke omroep van 55 procent, een percentage dat NOS-voorzitter Max de Jong door de komst van RTL 5 als “niet haalbaar” meer ziet. Hij houdt rekening met een daling van het marktaandeel tot 45 procent.

Mr. Ben Schmitz, die als museumvoorzitter de weg naar de nieuwe locatie aan de Oude Amersfoortseweg heeft helpen effenen, wees erop dat het nieuwe onderkomen slechts een tussenstation is. “Op den duur hoort het Omroepmuseum midden in het Mediapark te staan.” Het museum zal moeten uitgroeien tot een kristallisatiepunt voor wetenschappelijk onderzoek. Schmitz zal daar geen leiding meer aan geven. Deze week draagt hij zijn functie over aan Willem van Beusekom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden