Minister grijpt in bij reorganisatie politie

null Beeld anp
Beeld anp

Minister Van der Steur van veiligheid en justitie neemt maatregelen om de problemen bij de reorganisatie van de politie aan te pakken. Hij geeft de politie fors meer tijd en geld voor de reorganisatie, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman constateert dat er te veel tegelijkertijd moest gebeuren. De benodigde kennis en kunde voor de reorganisatie is onvoldoende aanwezig. Het gat "in kwaliteit en kwantiteit in de opsporing'' is nog niet gedicht, stelt hij ook over de recherche.

"Al met al is de stapeling van ambities te veel gebleken om tegelijkertijd te realiseren in de vijf jaar die gepland waren voor de vorming van de Nationale Politie.''

'Basis op orde krijgen'
Hij is het eens met de toezichthouders op de politie en de Kamer dat er "meer realisme" nodig is bij het tempo van en de ambities voor het vormen van de Nationale Politie.

"Dat de prestaties van het korps ondanks het bovenstaande op peil zijn gebleven, is te danken aan de inzet van de medewerkers die zich hier 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar voor inspannen'', is te lezen in de zogeheten herijkingsnota.

Allereerst krijgt de politie meer tijd om "de basis op orde te krijgen''. Hiermee bedoelt Van der Steur dat de personele reorganisatie op orde wordt gebracht en de harmonisatie van de bedrijfsvoering bij de politie.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) Beeld anp
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie)Beeld anp

Na 2018
"De noodzakelijke verbeteringen en veranderingen in de politieorganisatie zelf kunnen daardoor grotendeels pas starten na de vijf jaar die zijn uitgetrokken voor de vorming van de Nationale Politie, te weten in 2018'', schrijft de minister.

Een ander belangrijke maatregel is dat er meer aandacht komt voor het welzijn van de politiemensen. "Ook de kwaliteit van de opsporing vraagt serieuze versterking'', benadrukt Van der Steur. "Dit is van dusdanig belang dat ik hiermee niet wil wachten tot na 2017.''

Korpschef Gerard Bouman heeft de opdracht gekregen om voor de begrotingsbehandeling de contouren van een versterkingsprogramma voor opsporing te schetsen.

Het budget voor de reorganisatie is opgehoogd van 230 miljoen naar 460 miljoen euro. De politie krijgt daar geen extra geld voor. "Deze eenmalige kosten zijn binnen de begroting van de politie verwerkt'', schrijft Van der Steur.

De koerswijziging in de reorganisatie van de politie is haalbaar, ook financieel, al zal het niet makkelijk worden, reageerde plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, Ruud Bik.

"We hebben nu een goede herijking van de reorganisatie te pakken'', zei hij nadat Van der Steur de ingrepen vanochtend bekendmaakte. "Dus we gaan het echt doen'', aldus Bik.

null Beeld anp
Beeld anp

'Op alle fronten verkeerd'
Oppositiepartij D66 in de Tweede Kamer noemt het goed dat Van der Steur nu maatregelen neemt, maar vindt die wel te laat komen. D66 wil zo snel mogelijk in debat met de minister over de Nationale Politie.

"Dit paradepaardje van de VVD gaat op alle fronten verkeerd. Dit is voor D66 geen verrassing, maar de VVD-fractie heeft eerder nooit in willen grijpen. De VVD heeft altijd grote woorden over veiligheid gehad, maar leverde niet", aldus D66-Kamerlid Magda Berndsen.

"Er rust een zware taak op zijn schouders om de belofte nu wel waar te maken. De minister belooft dat de hogere kosten voor de reorganisatie niet ten koste gaan van capaciteit."

"Het kabinet moet er voor zorgen dat deze beloftes geen loze beloftes worden", zegt Berndsen verder. "Van der Steur kampt met meer financiële tegenvallers die een oplossing vereisen. Ik vrees voor boekhoudkundige trucs die de problemen alleen maar vooruitschuiven.''

D66-Kamerlid Magda Berndsen. Beeld ANP
D66-Kamerlid Magda Berndsen.Beeld ANP

'Realisme'
Van der Steurs partij de VVD, vindt het 'getuigen van realisme' dat de minister 'waar nodig bijstuurt bij zo'n grootscheepse reorganisatie'.

"Het reguliere politiewerk op straat moet immers te allen tijde door kunnen gaan", zegt Kamerlid Ockje Tellegen. "De VVD vindt het dan ook verstandig dat er meer tijd voor de reorganisatie wordt uitgetrokken en dat er nu eerst werk wordt gemaakt van de personele reorganisatie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden