Minister geeft toe: de aankoop van twee speedboten was een blunder

Beeld Rijkswaterstaat

Een blunder ter waarde van een miljoen euro. Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat heeft toegegeven dat Rijkswaterstaat een dure fout heeft gemaakt door twee onbruikbare speedboten te kopen.

De Tweede Kamer is maandagavond geïnformeerd over de kwestie. Minister Van Nieuwenhuizen is zelf 'zeer recentelijk' op de hoogte gebracht van de mislukte aankoop, schrijft ze. De zaak kwam onder haar aandacht vanwege een WOB-verzoek van de Volkskrant.

De fout is in januari 2015 gemaakt. Rijkswaterstaat had behoefte aan vier nieuwe speedboten, zogeheten Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB's). Deze fungeren als bijboot van grote schepen van de Kustwacht: de Barend Biesheuvel, de Zeearend en de Visarend. De bemanning van deze logge inspectieschepen kan de snelle speedboten gebruiken om andere (vissers)boten te verrassen met een bezoek. 

Rijkswaterstaat heeft de opdracht openbaar aanbesteed. Het Italiaanse bedrijf Arimar kreeg uiteindelijk de klus om twee boten te leveren voor de Barend Biesheuvel. Wat Rijkswaterstaat vergeten was te vermelden bij de aanbesteding: de speedboten moeten met hoge snelheid over de Noordzee kunnen varen, ook als de golven steil zijn.

Onoplosbaar manco

Het bedrijf leverde in de zomer van de 2017 de boten op. Bij tests kwam vervolgens aan het licht dat het varen op topsnelheid over de Noordzee voor risico's zorgt. De boten kunnen achterover slaan. Eind dat jaar moest de Rijksrederij besluiten dat er een 'onoplosbaar manco' is en dat de veiligheidsrisico's te groot zijn.

De minister meldt de Kamer dat 'de opdracht door Arimar overeenkomstig het functioneel programma van eisen is uitgevoerd'. Oftewel, de Italiaanse bouwer heeft zich aan de afspraken gehouden. Het is onmogelijk de schade te verhalen. 

Rijkswaterstaat zit met de boten in zijn maag. Ze kunnen niet op de Westerschelde gebruikt worden vanwege dezelfde risico's. De speedboten kunnen niet op de binnenwateren worden ingezet omdat ze te groot zijn. Een poging om de boten te verkopen op een veiling is mislukt. Er was geen belangstelling voor.

Van Nieuwenhuizen schrijft in haar brief aan de Kamer dat ze het debacle laat onderzoeken. Ze meldt ook dat ze vindt dat ze laat is geïnformeerd over de fout. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden