Minister: ernstige fouten politie Keulen

Bloemen en protestborden tegen geweld tegen vrouwen zijn neergelegd op de trappen van het station in Keulen. Beeld AFP
Bloemen en protestborden tegen geweld tegen vrouwen zijn neergelegd op de trappen van het station in Keulen.Beeld AFP

De politie van Keulen heeft rond de jaarwisseling ernstige fouten gemaakt, en het optreden was niet aanvaardbaar. Dat heeft minister Jäger van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen gezegd.  Hij zei ook dat de daders vrijwel uitsluitend mensen met een buitenlandse achtergrond zijn.

bewerkt door redactie

Deelstaatminister van binnenlandse zaken Ralf Jäger zei dit tijdens een spoedzitting van het parlement van de deelstaat, vandaag. Hij ging voor een speciale commissie uitgebreid in op het falen van de politie en de achtergronden van de daders achter het geweld van Oudejaarsnacht.

De politie heeft volgens Jäger nagelaten een beroep te doen op reservemankracht, en hij klaagde ook over de slechte communicatie en het gebrek aan zelfkritiek bij de politie van de vierde stad van Duitsland.

Jäger stelde afgelopen vrijdag de Keulse politiechef Wolfgang Albers al op non-actief, onder meer omdat de poltitie op 1 januari in een persbericht nog stelde dat de jaarwisseling rustig verlopen was, terwijl intern al duidelijk werd dat dit niet zo was geweest.

Er zijn inmiddels al meer dan vijfhonderd aangiftes gedaan van de massale aanrandingen en berovingen in en voor het centraal station. Die werden door grote groepen jongemannen gepleegd tijdens de Oudejaarsnacht. De aanwezige agenten konden de situatie niet aan. Rond 40 procent van de aangiftes gaat over seksueel geweld.

Jäger zei ook dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld van Oudejaarsnacht bijna zonder uitzondering van buitenlandse komaf zijn. "Gebaseerd op getuigenverklaringen, de politierapporten uit Keulen en die van de federale politie, lijkt het erop dat mensen met een migratieachtergrond vrijwel uitsluitend verantwoordelijk waren voor de criminele handelingen", aldus de deelstaatminister.

Deelstaatminister van binnenlandse zaken in Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger. Beeld epa
Deelstaatminister van binnenlandse zaken in Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger.Beeld epa

"Alle tekenen wijzen erop dat het gaat om Noord-Afrikanen en mensen uit de Arabische wereld", zei Jäger. "Gebaseerd op wat we nu weten uit het onderzoek, zijn er onder de verdachten ook asielzoekers die vorig jaar zijn aangekomen."

De Duitse federale minister van binnenlandse zaken, Thomas de Maizière, herhaalde vandaag dat de dimensie van het geweld "nieuw is, en volstrekt onacceptabel". Hij zei dat dringend nieuwe wetgeving nodig is om de daders te bestraffen.

De Maizière waarschuwde wel voor een algemeen wantrouwen tegenover vluchtelingen. "Dat mensen van buitenlandse afkomst achter een groot deel van het geweld in Keulen zaten op Oudejaarsavond mag niet stil worden gehouden, maar het mag ook niet leiden tot een algemeen wantrouwen richting alle vluchtelingen en migranten", zei hij.

Minister van binnenlandse zaken van Duitsland, Thomas de Maizière: Oppassen voor algemeen wantrouwen richting alle vluchtelingen en migranten. Beeld reuters
Minister van binnenlandse zaken van Duitsland, Thomas de Maizière: Oppassen voor algemeen wantrouwen richting alle vluchtelingen en migranten.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden