Minister en LTO eens over opkopen dieren

DEN HAAG - Om de situatie in de overvolle stallen te verbeteren gaat minister Brinkhorst (landbouw) dieren opkopen. In ruil daarvoor voert de minister een fokverbod in voor de tijd dat het mond- en klauwzeer nog in Nederland heerst. Daarnaast moeten drachtige zeugen geaborteerd worden.

Brinkhorst bereikte hier gisteravond overeenstemming over met de landbouworganisatie LTO. Het opkopen van biggen, varkens en kalveren en het opslaan van vlees uit mkz-gebieden gaat naar schatting 110 miljoen gulden kosten. De duur van de regeling hangt af van de ontwikkeling van de mkz-crisis.

Aanvankelijk voelde Brinkhorst er niets voor om de boeren financieel tegemoet te komen. Maar nu de landbouwsector ook zelf aan de opkoopregeling bijdraagt, wilde hij niet achterblijven. De stallen van vooral intensieve veehouderijen zijn op dit moment zo vol dat de welzijn van de dieren in het geding is.

Binnen de gebieden die met het mkz-virus zijn besmet en waar nog een vervoersverbod geldt, worden dieren opgekocht. De Europese Unie betaalt hiervan 60 procent en Nederland 40 procent. Voor de bedrijven buiten de afgesloten gebieden kunnen dieren worden geslacht en opgeslagen.

De maatregelen tegen de mkz-besmetting in Noordoost-Friesland worden maandag weer ingetrokken, mits er geen nieuwe mkz-verdenking komt. De afgegrendelde twee kilometerzones rond Ee en Anjum worden dan opgeheven. Hetzelfde geldt voor het toezichtsgebied in een straal van 10 kilometer rond de twee besmette veehouderijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden