Minister dwingt splitsing energiebedrijven af

Van onze redactie politiek

den haag – Als de fusie tussen Nuon en Essent doorgaat, zullen alle energiebedrijven bij Koninklijk Besluit gedwongen worden hun netwerken af te splitsen.

Dat zei minister Van der Hoeven van economische zaken gisteren met instemming van de hele Tweede Kamer. Volgens Van der Hoeven zijn drie van de vier energiebedrijven ’klip en klaar’ bezig de grenzen van de nieuwe elektriciteitswet op te zoeken. Zo hebben Nuon en Essent volstrekt helder gemaakt dat ze fuseren om daarmee de Europese markt op te kunnen gaan.

Het andere energiebedrijf Delta is vergevorderd in de overname van een Belgisch afvalverwerkingsbedrijf. De Tweede Kamer riep de minister op daarom haast te maken met de afsplitsing van de netwerken.

Volgens de pas eind vorig jaar aangenomen splitsingswet is de minister geboden om de energiebedrijven te splitsen als ze ’internationale activiteiten of grensoverschrijdende allianties’ aangaan. Doel van die afspraken is voorkomen dat de energienetwerken in buitenlandse handen komen. Het parlement wil dat de overheid greep houdt op de netwerken omdat het om een essentiële voorziening gaat. Van der Hoeven stelde gisteren dat deze voorwaarden ’voor iedereen die kan lezen volstrekt helder zijn, dus ook voor de energiebedrijven zelf’.

Van der Hoeven kondigde wel aan versneld advies van de Directie Toezicht Energie (Dte) te vragen over de internationale intenties van de energiebedrijven. Aan de hand daarvan komt de minister nog voor de zomer met een politiek eindoordeel over de splitsing. De Nederlandse mededingingsautoriteit (Nma) moet overigens ook oordelen of de marktverhoudingen niet te veel verstoord worden door de voorgenomen fusie tussen energiebedrijven Nuon en Essent.

Na de fusie hebben ze een aandeel van meer dan 50 procent op de Nederlandse markt. De Nma neemt hierover na de zomer een besluit. Minister Van der Hoeven kondigde gisteren aan dat besluit te zullen respecteren, ook als de fusie door de Nederlandse mededingingsautoriteit wordt afgekeurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden