Minister Dekker trekt vrijheden in van 21 gedetineerden

Minister Sander Dekker voor rechtsbescherming. Beeld ANP
Minister Sander Dekker voor rechtsbescherming.Beeld ANP

21 gedetineerden die waren veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf konden zich onterecht deels vrij in de maatschappij bewegen.

Redactie

In dertien gevallen ging het om veroordeelden die nog niet in de laatste fase van hun celstraf zaten. Bij acht mensen ontbrak er bijvoorbeeld een inschatting van de risico’s. Van alle 21 zijn de vrijheden inmiddels opgeschort of ingetrokken, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

“Onder de bestaande uitvoeringspraktijk kregen deze dertien gedetineerden wel vrijheden, terwijl ze nog niet in de laatste fase van hun straf zaten”, zegt het ministerie van justitie en veiligheid over de eerste groep. “Dekker vindt dit onwenselijk en daarom wordt dit nu aangepast. Dit geldt per direct, daarom is van deze dertien gedetineerden het verlof stopgezet.”

Van de overige acht gedetineerden was het dossier niet compleet. Er ontbrak in sommige gevallen bijvoorbeeld een inschatting van de risico’s. “Deze dossiers worden met spoed aangevuld.” Het ministerie verwacht dat als de dossiers eenmaal compleet zijn, voor het merendeel van deze groep de vrijheden kunnen worden hersteld.

Donderdag werd bekend dat er veel fouten zijn gemaakt bij de resocialisatie van Michael P., de man die Anne Faber doodde.

Lees ook:

Den Haag verbolgen over fouten rond Michael P.: ‘Je trekt wit weg als je de rapporten leest’

In politiek Den Haag wordt verbolgen gereageerd op de gang van zaken rond Michael P., de man die Anne Faber doodde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden