Minister Dekker roept kliniek in Den Dolder op het matje na ontsnapping patiënt

Een exterieur van de forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht (voorheen Altrecht Aventurijn) waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat. Beeld ANP
Een exterieur van de forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht (voorheen Altrecht Aventurijn) waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat.Beeld ANP

Minister Sander Dekker (rechtsbescherming, VVD) heeft de directie van de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder op het matje geroepen, in verband met de patiënt die niet terugkeerde van verlof. Dekker wil weten hoe Peter M. kon wegblijven en welke risico’s er zijn voor de samenleving.

Redactie

De 44-jarige M. kwam afgelopen weekeinde niet terug bij de kliniek waar ook Michael P., de man die Anne Faber doodde, verbleef. Hij had drie uur verlof, waarvan twee uur met begeleiding. In het laatste uurtje ontsnapte hij. Het verlof is toegekend volgens de geldende procedures, meldt Fivoor op haar website. De kliniek zegt dat M. niet in de forensisch psychiatrische kliniek verbleef als onderdeel van een detentie en ook geen tbs heeft.

M. werd in 2017 vervolgd omdat hij via internet had gezegd dat hij het station van Dordrecht wilde opblazen met een atoombom. Ook had hij iemand in Dordrecht aangevallen. M. werd vorig jaar van rechtsvervolging ontslagen, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was, een oordeel dat in hoger beroep werd gehandhaafd. Wel werd hij in de kliniek geplaatst.

In Den Dolder, waar de kliniek ligt, ontstond onrust na het bekend raken van de ontsnapping. Eén school in de omgeving van de kliniek hield de deuren dicht. In de gemeente is een klankbordgroep gevormd na de moord op Anne Faber, maar die groep is door de kliniek niet op de hoogte gesteld van de ontsnapping, terwijl was afgesproken incidenten te melden. In het AD zegt de familie van M. dat hij gevaarlijk kan zijn als hij zijn medicijnen niet inneemt. De politie is sinds zaterdag naar hem op zoek.

Lees ook:

Minister Dekker door de mangel in beladen Faber-debat

De Tweede Kamer verwijt de minister de fouten die zijn gemaakt rond Michael P., de moordenaar van Anne Faber. Toch krijgt Sander Dekker na een beladen debat de kans om de problemen aan te pakken.

Ja, in Den Dolder zijn ze geschrokken. Maar ze zijn er ook wel wat gewend

Er zijn veel fouten gemaakt tijdens de detentie van Michael P. Ook in Den Dolder, waar P. in een kliniek zat, toen hij Anne Faber doodde. Wat doet die gebeurtenis met het dorp?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden