Minister De Boer moet zich schamen

De auteur is docent bedrijfscommunicatie/public relations en raadslid voor GroenLinks in Wijk bij Duurstede.

Iets wat prachtig past binnen de 24-uurseconomie van de pimpelpaarse D66-minister Hans Wijers, maar die is al heel lang van God los. De cri du coeur van zijn PvdA-collega Margreeth de Boer over 'onthaasten' had ze al veel eerder moeten laten horen. In de ministerraad, in plaats van tijdens een nieuwjaarsborrel. Want zij is wel medeverantwoordelijk voor het rücksichtslose, op hol geslagen marktdenken, waar de koopzondag maar een voorbeeld van is.

Ik ben tegen die 24-uurs economie waar we langzamerhand, zelfs buitelend over de randen van de nacht, in terechtkomen. En als logisch gevolg daarvan tegen twaalf koopzondagen. En ik erger mij aan mensen die deze nieuwlichterij bagatelliseren onder het mom 'het valt allemaal wel mee, het gaat maar om twaalf zondagen'. Het valt helemaal niet mee, integendeel, we gaan naar een 'wereld die aan vlijt ten onder gaat' (Max Dendermonde). Een wereld van: 'Opzij, opzij, opzij, wij hebben vreselijke haast', zoals Herman van Veen zong. Een wereld ook van hebben, hebben, hebben.

Progressief

'U schetst een doemscenario', denken sommigen nu misschien. Welnu, dat is ook de bedoeling.

De zondag is in mijn ogen een dag voor bezinning, ontspanning, rust en cultuur. Een mening die wordt ondersteund door 75 procent van de Nederlandse bevolking, zo blijkt uit een recent Nipo-onderzoek.

De VVD stelde onlangs in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede dat tegen het voorstel (om het aantal koopzondagen op twaalf te brengen) stemmen niet progressief zou zijn. Bij mij staat progressiviteit voor solidariteit, vernieuwing, maar bovenal visie. En dan moet je wel eens tegen de stroom in roeien en in dit geval langzame opmerkingen in een snelle tijd durven maken.

Zondagsrust betekent voor mij niet dat op zondag geen enkele activiteit meer mag worden ontplooid. Zo pleit ik in mijn gemeente voor het behoud van het Culturele Rondje, waarbij op elke eerste zondag van de maand galeries en ateliers open zijn voor het publiek. Het Rondje wordt voorafgegaan door een koffieconcert en afgesloten door een vesper in de Grote Kerk.

Zondagsrust moet er wat mij betreft zijn vanuit passie. Passie voor dat moment in de week waarop de straten, pleinen en stegen anders zijn, stiller zijn; passie voor de rust, waardoor je al wandelend de schoonheid of het bizarre van de bouwkunst, van stads- en dorpsgezichten, die anders zo vaak versluierd zijn, kunt waarnemen; passie ook voor een dag waarop je je kunt verwonderen in de natuur of een museum, een boek kunt lezen, je kunt bezinnen. Een dag waarop je je kunt onthaasten.

Laten we protesteren tegen geschreeuw, kabaal en muzikaal behang dat in steeds meer gemeenten nu ook op zondagen uit winkelstraten en van braderieën opstijgt, het klokgelui overstemmend, de stilte vervloekend.

Laten we protesteren tegen de daarmee vaak gepaard gaande verloedering, tegen de ketterij van vulgair toerisme, tegen de verhamburgerlijking van onze maatschappij.

Laten we protesteren tegen de koopzondagen. Uit respect voor onze medeburgers die de zondag heiligen en uit solidariteit met de kleine ondernemers en mensen die van een minimuminkomen moeten rondkomen, maar vooral ook om verzekerd te zijn van een rustpunt in ons jachtige bestaan. Of we nou geloven of niet.

En minister De Boer? Die moet zich schamen. Schamen dat ze, nu de hink-stap-sprong naar een nooit-meer-slapen-economie - mede door haar toedoen - nauwelijks te stoppen lijkt, mooie sier probeert te maken met onthaasting. Ze had in het kabinet de kont tegen de krib moeten gooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden