Minister D'Ancona betreurt uitspraak over bejaardenoord

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT - “Ik betreur dat ik heb gezegd dat de bejaardenoorden-oude-stijl op termijn verdwijnen. Ik heb het grootste respect voor wat er in de verzorgingshuizen wordt gedaan, en het is absoluut niet zo dat een oudere die afhankelijk is van de zorg, die zorg zal moeten missen.”

Met deze royale bekentenis probeerde minister D'Ancona de verhitte gemoederen tot bedaren te brengen onder de achtduizend man sterke menigte, die naar de Jaarbeurs in Utrecht was gekomen, om te protesteren tegen het bejaardenbeleid van WVC. D'Ancona kreeg zelfs de handen op elkaar.

Uit het hele land werden in luid claxonerende bussen ouderen in rolstoelen, achter driewielers en goed ter been zijnde bejaarden aangevoerd. Een peloton sportieve verzorgers deed het anders door op de racefiets vanuit Friesland naar Utrecht te komen. Met vermommingen, actieposters, knalgele ballonnen met 'Zijn de bewoners lucht voor het kabinet?', spandoeken, en meerdere protestliederen, was de fantasie de vrije loop gelaten.

De minister was met een striemend fluitconcert binnengehaald. Ria Bremer, die de leiding had, gaf de zaal even de gelegenheid zich uit te leven, voordat de minister kon spreken. Geemotioneerd somde D'Ancona op dat ze de laatste 3,5 jaar het bedrag voor de ouderenzorg met twee miljard heeft vermeerderd: van 8,5 naar 10,5 miljard gulden.

De bewindsvrouw beloofde dat er een commissie komt onder voorzitterschap van burgemeester Welschen van Eindhoven. Met vertegenwoordigers uit alle sectoren in de ouderenzorg moet hij rond de tafel gaan zitten, om te bezien hoe 160 miljoen gulden die is toegezegd aan thuis- en verpleeghuiszorg, beter voor de vernieuwing in de ouderenzorg kan worden ingezet.

D'Ancona voegde eraan toe dat haar plannen om de verzorgingshuizen om te vormen tot woon-zorgcomplexen, waarin de ouderen zelfstandig kunnen wonen, mede gebaseerd waren op nota's en ideeen uit de ouderenwereld. De ouderenorganisaties hadden nu zelf het initiatief genomen om de grote landelijke actie 'Handen af van het verzorgingshuis' te organiseren.

Cruciale rol

Voorzitter C. J. Korver van de Vereniging van Nederlandse bejaardenoorden (VNB) betoogde dat de verzorgingshuizen nu al een centrale rol spelen in de ouderenzorg op weg naar de toekomst. Door vernieuwing en slagvaardig reageren, is de vereniging erin geslaagd met minimale middelen maximale zorg te leveren. Hij vroeg met klem het beleid te richten naar de reeds bestaande en te verwachten vernieuwing.

Volgens de laatste cijfers van de VNB zal de overgang van verzorgingshuizen naar woon- zorgcentra minimaal twee miljard gulden extra per jaar kosten ten opzichte van de cijfers van 1990.

De Landelijke organisatie bewonerscommissies bejaardenhuizen (LOBB) had de minister al eerder gevraagd aandacht te besteden aan ouderen die wonen in verzorgingshuizen, die als gevolg van de tekorten de deuren moeten sluiten. Er zijn ouderen die al voor de derde keer moeten verhuizen, omdat de vorige verzorgingshuizen gesloten zijn.

Felle kritiek op het beleid van staatssecretaris Heerma van volkshuisvesting inzake het woon-zorgbeleid van ouderen kwam van de kant van W. Revet van het Coordinatie-orgaan van samenwerkende ouderenorganisaties (CSO). “Heerma heeft niet echt meegewerkt. Veel ouderen hebben initiatieven genomen voor allerlei vormen van beschermd en gemeenschappelijk wonen, niet te verwarren met woonzorgprojecten. Er zijn meer dan 200 vormen van beschermd wonen, maar slechts enkele woonzorgprojecten.”

“Heerma's standpunt is nog steeds dat alles binnen de geldende regels moet. Hij is tegen beschermende bouwkundige maatregelen, tenzij deze volledig voor rekening van de huurders wordt gebracht. Willen ouderen langer zelfstanmdig kunnen blijven wonen, dan moeten woning en woonomgeving daartoe wel geschikt zijn. Dat vraagt om preventief volkshuisvestingsbeleid, maar dat is er onvoldoende. Nu de bevolking sterk vergrijst, geeft Heerma niet thuis. Zolang de bewindsman van volkshuisvesting blijft zeggen dat een zorgbehoevende oudere niet woont, maar verblijft, en daarom niet valt onder zijn verantwoordelijkheid voor volkshuisvesting, zullen er geen goed oplossingen komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden