Minister Bussemaker: 'Te veel vrouwen teren op hun man'
Te veel vrouwen teren op de zak van hun man, vindt minister Jet Bussemaker (onderwijs, cultuur en wetenschap). Ze zouden zichzelf moeten kunnen bedruipen. Is het niet voor het geval dat hun huwelijk strandt, dan wel voor hun zelfontplooiing of voor het moment dat hun partner werkloos raakt. "Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van hun man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen."
Dat stelt de minister in een nota over emancipatie, die ze gisteravond naar de Tweede Kamer stuurde "Het gebeurt nu nog te vaak dat de onderwijsprestaties en het onderwijsniveau van vrouwen niet worden vertaald naar beroeps- en carrièrekeuzes."
Eeuwig schuldgevoel
In een toelichtend gesprek met Trouw zegt Bussemaker dat het ook aan vrouwen zelf te wijten is dat hun carrières stokken. "Natuurlijk helpt het als kinderopvang goed geregeld is. Maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd."
Bussemaker wijst erop dat ook als het leenstelsel eenmaal is ingevoerd, de overheid nog steeds 6000 euro per jaar meebetaalt aan een studie. Op dit moment zijn het vooral meisjes die daarvan profiteren: ze stromen in groten getale toe tot universiteiten en hogescholen. Ze halen hoge studieresultaten en een groot aantal vrouwen promoveert.
Maar op de arbeidsmarkt, zeker als er kinderen komen, draaien de rollen om: dan maken de mannen carrière, en blijven de vrouwen vaker thuis met een kleine deeltijdbaan. Onwenselijk, zegt Bussemaker. Ze wijst erop dat 48 procent van de vrouwen niet economisch zelfstandig is. "Als we bedenken dat een op de drie huwelijken in Nederland strandt, geeft dit wel aan tot welke persoonlijke financiële problemen dit voor vrouwen kan leiden. Soms tot regelrechte armoede."
Aan de keukentafel
Met haar oproep wil Bussemaker het onderwerp vrouwenemancipatie, dat jaren in de vergetelheid was geraakt, weer op de agenda zetten. Aan de keukentafel moeten partners afspraken maken over wie op welk moment hoeveel werkt. "Soms wordt het thema emancipatie als niet meer relevant beschouwd", zegt Bussemaker.
Maar, zo schrijft ze, als het geen onderwerp van gesprek meer is, dan verdwijnen idealen: zelfs wie is opgegroeid in een gezin waar een gelijke taakverdeling tussen man en vrouw als normaal werd beschouwd, past dat lang niet altijd zelf ook toe. En uit onderzoek blijkt dat jongeren minder vaak dan ouderen vinden dat vrouwen zouden moeten doorstromen naar hogere functies.
Bussemaker: "Emancipatie heeft voortdurend onderhoud nodig. Ik ben niet van de school van: het gaat heel goed, als we nu rustig afwachten komt het moment waarop alle vrouwen werken vanzelf. Ik ga niet wachten tot 2075, als misschien alle vrouwen werken."
Lees het gehele interview met Jet Bussemaker in de weekendeditie van Trouw
Vrouwen moeten af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin.