Minister Bussemaker geeft actievoerende studenten gelijk

Het bezette Maagdenhuis, bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam. Beeld ANP
Het bezette Maagdenhuis, bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam.Beeld ANP

De studenten die het Maagdenhuis bezet houden, hebben 'zéker een punt.' Dat zegt minister Jet Bussemaker van onderwijs. "Het is heel ernstig dat studenten hun universiteit ervaren als een fabriek." Universiteitsbestuurders die vandaag overal  met studenten in gesprek gaan, raadt Bussemaker dan ook aan 'heel goed te luisteren'.

Romana Abels

"Wat mij betreft vragen ze hun studenten of er verbeteringen mogelijk zijn. De universiteit moet een gemeenschap zijn waarin het gesprek wordt gevoerd. Dat zie ik veel liever dan de achteroverleunende consumerende student."

Minister Bussemaker zit in haar werkkamer, net nadat ze afscheid heeft genomen van een delegatie studenten en docenten van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, waar drie weken geleden het studentenprotest begon.

Actiedag
Vandaag worden in het hele land gesprekken gevoerd op alle hogescholen en universiteiten. De minister sprak eerder al met de studenten uit Amsterdam. "Geen onredelijke mensen. Niet wereldvreemd, overtrokken of naïef. Verre van dat. Ze maken zich oprecht zorgen."

Een van die zorgen betreft het verdwijnen van een aantal kleinere studies. Vorig jaar maakte de Amsterdamse universiteit bekend dat als gevolg van financiële problemen een flink aantal kleinere talen als zelfstandige studie zou verdwijnen. Het was een van de redenen van de bezetting van het Amsterdamse Bungehuis. Daarover stuurde Bussemaker gisteren een brief naar de Kamer.

Ze zegt daarin dat een universiteit of hogeschool die vanaf nu een opleiding wil schrappen, dat alleen kan doen na een 'transparant en zorgvuldig proces' waarbij collega-instellingen, maar ook studenten en docenten betrokken zijn.

"Deze aanpak", schrijft Bussemaker, "moet vanaf nu stelselmatig gevolgd worden en geldt dus ook voor de faculteit der geesteswetenschappen aan de UvA." Het is nog onduidelijk of dat betekent dat al genomen besluiten bij die faculteit opnieuw genomen moeten worden.

Student voelt zich 'product'
Ook de andere zorgen erkent en herkent de minister. Ze heeft ze al gehoord toen ze afgelopen najaar een tour maakte langs instellingen in het hoger onderwijs. Ze kent de klacht dat studenten zich behandeld voelen als 'product' waaruit zoveel mogelijk rendement gehaald moet worden. Ook heeft ze al eerder gehoord dat studenten vinden dat ze te weinig inbreng hebben.

Het gaat niet alleen over de Universiteit van Amsterdam, weet Bussemaker. De klachten leven in het hele land. "Een gevoel van onbehagen" ziet ze overal. En dat moet veranderen. "Een universiteit is geen bedrijf. Studenten moeten de ruimte hebben om zich breed te ontwikkelen tot kritische en creatieve denkers. Er moet ruimte worden geboden voor verbreding en verdieping. Alleen afrekenen op snel afstuderen past daar niet bij."

Minister van onderwijs, cultuur en wetenschap Jet Bussemaker. Beeld ANP
Minister van onderwijs, cultuur en wetenschap Jet Bussemaker.Beeld ANP

"Maar er leven ook veel misverstanden", zegt de minister. Want juist aan de grootste klachten hééft ze al iets gedaan. Universiteiten worden nog maar voor 20 procent van hun budget afgerekend op het aantal diploma's - voor 2011 was dat voor de helft. Ze werkt aan maatregelen waarbij docenten niet alleen beoordeeld worden op hun onderzoek en hoeveelheid publicaties, maar ook op hun docerende kwaliteiten.

En ook aan meer inspraak wordt gewerkt: studenten krijgen volgend jaar inspraak op de hoofdlijnen van de begroting van hun instelling. "Formeel krijgen ze dat recht pas in september", zegt Bussemaker. "Maar ik raad de instellingsbestuurders aan er nu al mee te beginnen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden